Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

11. 08. 2018. 08:34 >> 08:19
2

U ALBANIJI

Radić: NATO ne gradi bazu već samo pomaže

Trenutna albanska vojna infrastruktura ne odgovara savremenim potrebama Alijanse i Tirana pokušava da pridobije NATO za finansiranje dijela njihovih potreba, zbog čegaje u javnosti stvorena pogrešna teza da u Albaniji NATO gradi svoju vazduhoplovnu bazu, ocijenio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.

"Ako NATO pomogne da Albanija ili, recimo, sjutra Crna Gora, sredi neku bazu, to nije NATO baza, već je to albanska ili crnogorska, i tu mogu doći vojne jedinice na vježbu, ali nema ambicije da neko od država stalno bude prisutan u tim bazama, kao što je to, recimo, slučaj sa misijom KFOR na Kosovu ili misijom Odlučna podrška u Avganistanu", pojasnio je Radić.

Albanski premijer Edi Rama najavio je prekjuče da će NATO investirati više od 50 miliona eura za modernizaciju vazdušne baze u mjestu Kučova.

Sjevernoatlantski savjet je odobrio odluku da se izgradi prva vazduhoplovna baza na Zapadnom Balkanu u Albaniji. Od sredstava Sjevernoatlantskog saveza i u partnerstvu sa Vladom Republike Albanije, NATO će investirati više od 50 miliona eura, samo za prvu fazu projekta modernizacije vazduhoplovne baze u mjestu Kučova naveo je Rama na svom nalogu na Fejsbuku. Dodao je da će Kučova, takođe, služiti kao nacionalna baza za albanske vazduhoplovne snage ocijenivši da ova strateška investicija NATO-a u Albaniji predstavlja novi standard za oružane snage Albanije.

Radić, komentarišući najavu Rame, kaže da Albanija želi da ojača svoje nacionalne odbrambene kapacitete, a nemaju novca i mogućnosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније