Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

11. 08. 2018. 08:05 >> 09:47
6

KEMP NAJAVILA

Britanija povećava ulaganja u CG

Velika Britanija će povećati svoja ulaganja u Zapadni Balkan za 95 odsto u naredne dvije godine, a samim tim i u Crnu Goru, kaže britanska ambasadorka u Crnoj Gori Alison Kemp. Ona je naglasila da za Crnu Goru to znači da će dvije zemlje nastaviti sa implementacijom projekata u nizu oblasti, uključujući borbu protiv ozbiljnog organizovanog kriminala i jačanje vladavine prava, podršku razvoju odgovornih i profesionalnih medija, sajber bezbjednost, i podršku razvoju demokratije i borbi protiv korupcije.

Kemp je, u intervjuu za Vikend novine, najavila značajna ulaganja u Crnu Goru i istakla da će britanski Fond za izvoz (UK Export Fund), koji raspolaže kreditnim garancijama u iznosu od 500 miliona funti u toku godine poslati misiju u Crnu Goru u cilju iniciranja dijaloga sa Vladom i crnogorskim preduzećima.

“Odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore se zasniva na zajedničkim vrijednostima u koje obje nacije vjeruju. To su snažan integritet, strastveni patriotizam, povezanost sa istorijom i želja da se izgradi bolja budućnost za generacije koje dolaze”, kazala je Kemp.

Prema njenim riječima u Crnu Goru je došla prošle godine, par sedmica prije nego što je Crna Gora postala NATO članica, i iznenadio je potencijal Crne Gore, topla dobrodošlica na koju je naišla u svakom dijelu ove zemlje, i želja za efektivnom reformom među ljudima koje je upoznala.

“Kao NATO saveznice, Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora sarađuju na više različitih nivoa: od bliske saradnje u Avganistanu, preko programa u okviru kojeg crnogorski oficiri i kadeti pohađaju prestižne obuke u Britaniji, i programa uništavanja viška oružja i municije, do zajedničkih aktivnosti, od kojih je jedna i posjeta pripadnika orkestra britanske vojske Crnoj Gori, koja je predviđena za jesen ove godine, kada će svirati sa pripadnicima crnogorskog vojnog orkestra”, poručila je Kemp.

Dodaje da iako Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, ne izlazi iz Evrope, i svakako ne napušta ovaj region.

“Stabilnost, napredak i bezbjednost Evrope utiče na sve nas, zbog čega je premijerka Mej posvećena ulaganju dodatnih napora u produbljivanje našeg partnerstva sa Crnom Gorom i ostatkom regiona. Odluke o proširenju EU će se donositi nakon izlaska UK iz EU iduće godine. Članstvo u EU je cilj na kraju jednog putovanja koje sačinjavaju reforme zasnovane na zajedničkim evropskim vrijednostima. UK će nastaviti da promoviše takve vrijednosti, pruža podršku i ohrabruje Crnu Goru na tom putovanju”, naglasila je ona.

Što se turizma tiče Kemp dodaje da je Crna Gora privlačila turiste iz Britanije još od vremena lorda Bajrona.

“Vrlo je važno da razumijete sopstveno tržište, i da shvatite šta će privući turiste i uticati na to da požele da se vrate u Crnu Goru. Porast broja direktnih letova do UK 13 letova nedjeljno tokom ljetnje sezone i dva leta nedjeljno zimi učinio je Crnu Goru vidljivijom na radaru britanskih turista, čak i u kontekstu zimskog turizma i sportova. Ljepote vaših predjela i nacionalnih parkova, koji posjetiocima pružaju fantastične prizore, su ključni faktori koji privlače britanske turiste. Upravljanje prirodnim resursima na održiv način, poboljšanje pristupa graničnim prelazima, povećanje kapaciteta aerodroma i ulaganje u infrastrukturu i tržište rada u cilju poboljšanja razvoja turizma su ključni činioci koje je potrebno razmotriti. Imajući u vidu da je Crna Gora prošle godine zabilježila porast broja turista, važno je da svi imaju koristi od razvoja turizma”, smatra Kemp.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније