Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

08. 08. 2018. 11:37   >>  11:21 40

VUKSANOVIĆ PORUČIO

"DPS želi da ukine Srpski savjet"

Najava DPS-a o iniciranju izmjene zakona o finansiranju nacionalnih savjeta nije usmjerena na odlučnost Srpskog savjeta da obilježi stogodišnjicu Podgoričke skupštine, jer se te manifestacije u Podgorici redovno održavaju već 19 godina kao manifestacije kulture i bez ijednog incidenta, ocijenio je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta, Momčilo Vuksanović.

 

Podsjećamo, Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je da će inicirati izmjenu Zakona o manjinskim pravima i slobodama, u dijelu koji se odnosi na finansiranje rada nacionalnih savjeta

"Demokratska partija socijalista Srpski savjet želi da ukine kako bi zaustavila i ugasila srpske medije, ali i kako se ne bi realizovao poziv predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da bude gost na obilježavanju stogodišnjice ovog istorijskog događaja", ocijenio je Vuksanović.

On podsjeća da DPS "ukida Srpski savjet od samog njegovog osnivanja".

"Sada je to samo javno promovisano", saopštio je Vuksanović.

Podsjeća da je od osnivanja Srpski savjet bio na meti napada "kako pozicije, tako i opozicije, posebno od trenutka kada je postalo jasno da Savjet neće biti uslužna organizacije niti jednoj od ove dvije grupacije".

"Srpski savjet je organizacija koja je samostalna u svom radu. Formiran je u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore da kroz institucije sistema čuva srpsku posebnost i nacionalni identitet čega se dosledno pridržava i do sada od nadležnih insitucija bez ijednog prigovora", kaže Vuksanović.

Podsjeća da Po Ustavu Crne Gore, članu 79, stav 2, ima zagarantovano pravo na upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika.

"To pravo će uporno koristiti do promjene navedene ustavne norme. Uvijek ćemo biti na strani srpskog naroda i njegovih interesa, pa i političkih predstavnika sa kojima nas DPS identifikuje i pored njihovog višegodišnjeg neskrivenog neprijateljstva prema našoj organizaciji. U cilju našeg samostalnog i principijelnog djelovanja Demokratskoj partiji socijalista i njenim koalicionim partnerima poručujemo da smo spremni na ukidanje naše organizacije, pa i na aktiviranje presude za obnovu spomen-obilježja mojkovačkim junacima na Bojnoj njivi, ali da nijesmo spremni na odricanje od srpskog identiteta i tradicionalne Crne Gore", poručio je Vuksanović. 

Njihov poklič, kako je rekao, nikada neće biti "Viva Montenegro".

"I nikada nećemo bez referendumske provjere volje građana Crne Gore podržati i aplaudirati odlukama o priznanju takozvane države Kosovo, o pristupanju, po nas, zločinačkoj i agresivnoj vojnoj NATO alijansi, slanju crnogorske vojske na Kosovo i Metohiju kako bi discilinovali srpski narod, prisustvu vojske Crne Gore proslavi pogroma i protjerivanja srpskog naroda, uvođenju sankcija našoj vjekovnoj zaštitnici Rusiji, i drugim kompromitujućim i po tradiciju Crne Gore sramnim odlukama", zaključio je Vuksanović.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније