Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 08. 2013. 18:43 >> 18:43

DO 2018.

Usvojen program pristupanja EU

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, usvojila Informaciju o izradi Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period od 2014. do 2018. godine.

"Program pristupanja, kao višegodišnji strategijski dokument, treba da služi kao sveoubuhvatan prikaz stanja u državi, koji sublimira i dopunjava informacije o kojima se izvještava kroz različite modele u toku pregovaračkog procesa. Nakon konsultacija s predstavnicima Evropske komisije i uporedne analize iskustava država koje su već radile programe pristupanja, dokument je osmišljen u vidu tabelarnog prikaza za sva pregovaračka poglavlja", saopšteno je iz Vlade.

Na sjednici je utvrđen i Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Carinskog zakona, kojim se uspostavlja institut evropskog carinskog prava kojima se uređuje primjena tzv. sigurnosnih mjera.

"Novina se ogleda u uvođenju u carinski sistem „sigurnosne sažete deklaracije“, koja sadrži podatke neophodne za analizu rizika i odgovarajuću primjenu carinske kontrole. Osim toga, u crnogorski carinski sistem transponuju se i odredbe o ostvarivanju carinskih povlastica i sprovođenju tranzitnog postupka, radi njihovog usaglašavanja sa jedinstvenim evropskim standardima", navodi se u saopštenju.



Iz Vlade je ocijenjeno da će izmjene Carinskog zakona omogućiti ubrzanje i pojednostavljenje carinskih procedura, uz potpuniju i efikasniju kontrolu ilegalnog prekograničnog prometa, kao i efikasniju saradnju carinskih službi.

U okviru evropske agende, Vlada je razmotrila i usvojila Prilog Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013., za period od 25. aprila do 31. jula. Konstatujući da se čitav proces odvija planiranom dinamikom, Vlada je naglasila da je ovom izvještajnom periodu poseban značaj imaju amandmani na Ustav, koji su usvojeni u Skupštini.

Takođe, usvojen je i Prvi Izvještaj o realizaciji obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, s tabelom godišnjeg izvještavanja januar-jul 2013. i Trideset drugi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja EU, april-jun 2013., koji će biti dostavljeni Evropskoj komisiji i Skupštini Crne Gore na razmatranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније