Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 08. 2013. 17:45 >> 17:46
3

USVAJANJE AMANDMANA

EK: Postignut veliki politički konsenzus

Crna Gora je usvajanjem ustavnih amandmana uspjela da postigne veliki politički konsenzus koji je ključan za reforme pravosuđa, a koje su zahtjev Evropske unije u procesu pridruživanja, ocijenjeno je iz Evropske komisije.

Crnogorski parlament usvojio je glasovima vladajuće koalicije i opozicionih Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore, amandmane na Ustav kojima je predviđeno da se vrhovni državni tužilac bira dvotrećinskom većinom, a u eventualnom drugom krugu, podrškom tri petine poslanika.

EK je pozdravila usvajanje seta ustavnih amandmana, čiji je cilj jačanje nezavisnosti pravosuđa, kao i konstruktivne napore različitih političkih subjekata, da se postigne taj rezultat.

“Usvojeni ustavni amandmani konstituisani su da bi se smanjio politički uticaj na imenovanje visokih pravosudnih funkcionera kroz transparentniji i na osnovu zasluga procedure proces, kroz uvođenje kvalifikovane većine, u kojima je parlament uključen. Oni su osnov efikasnog pravosudnog sistema”, kaže se u izjavi EK.

 Iz te institucije su naveli da je neka pitanja Crna Gora odlučila da reguliše na zakonom , a ne na nivou Ustava, kako je predložila EK.

“Vjerujemo da će relevantni zakoni biti izmenjeni bez odlaganja i u skladu sa evropskim standardima, EK će pažljivo pratiti taj proces”, poručili su iz EK.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније