Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 08. 2013. 15:40 >> 08:45
14

OPOZICIJA BI IZBORE

Krivokapić: Ništa nije palo

Nakon što je ministar finansija Radoje Žugić povukao iz skupštinske procedure rebalans budžeta, sjednica Parlamenta trajala je svega nekoliko minuta. Za opoziciju je to bio dovoljan razlog da pozovu na raspisivanje vanrednih izbora, dok predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kaže da nema osnova za to.

 

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da ne može pasti akt koji nije u proceduri.

"Znači mi nemamo nikakav više akt u proceduri, budžet za 2013. imamo i ništa nije plao, samo je Vlada povukla jedan mogući akt koji nije ni malo obavezujući", poručio je Krivokapić u Skupštini. 

Opozicija traži vanredne izbore

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević smatra da je Crna Gora u dubokoj političkoj krizi već pola godine, te da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini način za izlazak iz nje. Istovremeno, poslanik Pozitivne Dritan Abazović rekao je da bi svaka odgovorna vlast podnijela ostavku, jer su glasanja u parlamentu proteklih par dana pokazala da ne postoji apsolutna većina za bilo koje značajnije pitanje.

Navodeći da je u posljednjih šest mjeseci u Crnoj Gori permanentna kriza vlasti koja se manifestovala na poslednjem zasijedanju na kojem nije usvojen niz sistemskih zakona, Medojević je agenciji Mina rekao da u demokratskim zemljama "prvi put kada Vlada nema većinu se mandat građanima, raspušta se parlament i ide se na vanredne parlamentarne izbore”.

On je podsjetio da parlament prethodnih dana nije usvojio Vladine Predloge zakona o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, Izvještaje o radu Sudskog savjeta i Tužilaštva, i da je danas iz procedure povučen Predlog zakona o rebalansu budžeta.

“Imamo duboku, strukturnu krizu vlasti, i jedino rješenje koje je moguće u demokratskim zemljama je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, kazao je Medojević, uvjeren da bi novi parlamentarni izbori značili i "pad aktuelnog režima".

On smatra da je prvi korak za izlazak iz krize raspuštanje Skupštine i zakazivanje vanrednih izbora, i davanje šanse građanima da uporedi ekonomsku politiku vlasti i crnogorske opozicije.

Povlačenje Predloga o rebalansu budžeta iz skupštinske procedure, po mišljenju Medojevića je "truli kompromis vladajuće koalicije koji će štetiti građanima".

Konstatujući da je izvjesno da više ne postoji apsolutna većina za bilo koje značajnije pitanje, Abazović je rekao da ne očekuje da vlast vrati mandat, s obzirom da su, kako je dodao, pokazali veliku dozu neodgovnosti.

On je rekao da očekuje da se na jesen "nešto pomjeri sa mrtve tačke", odnosno da Vlada podnese ostavku, da Skupština vrati mandat građanima.

"To bi bilo najkorektnije, u suprotnom ćemo i dalje ovako da se mučimo, mrcvarimo, samo da bi neko na svojim pozicijama ostao mjesec, dva tri ili duže nego što je to realno", dodao je Abazović.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније