Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B92; Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

28. 07. 2018. 16:20   >>  16:06 15

ORBAN OCIJENIO

"CG ne pripada Balkanu, već srednjoj Evropi"

Crna Gora ne pripada Balkanu već srednjoj Evropi, isto kao i Srbija, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na forumu u okviru 29. Balvanjoši Ljetnjeg otvorenog univerziteta u Bajile Tušnadu u Rumuniji, Orban je rekao da je uvjeren da Mađarska treba da učini sve da Crna Gora i Srbija što prije postanu članice Evropske unije.

"Istorijski interes Mađarske je da sa Srbijom bude u istoj političkoj zajednici", rekao je Orban i dodao da "osjeća" da i Srbi imaju isti stav, prenijela je RTV Panon.

Govoreći i o drugim temama, Orban je naglasio da svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i tradicionalni model porodice, kao i da ima pravo da odbije imigrante, dodaje MTI. Mađarski premijer je predstavio pet principa, za koje kaže da su neophodni centralnoj Evropi kako bi zauzela "dostojno mjesto" u Evropi.

Prema njegovim riječima, svaka evropska zemlja ima pravo da štiti svoju hrišćansku kulturu i odbaci "ideologiju multikulturalizma".

Takođe, mađarski premijer smatra da treba podržati tradicionalan model porodice i princip da "svako dijete ima pravo na majku i oca".

Orban je rekao i da centralnoevropske zemlje imaju pravo da štite svoje nacionalne strateške sektore i tržišta, kao i da je osnovno pravo država da brane svoje granice i odbace imigracije.

Naglasio je da bi trebalo insistirati na principu "jedna nacija, jedan glas", kao jednom od najvažnijih putanja, i upozorio da se taj princip ne može zaobići u EU.

Orban smatra i da će imigracije biti jedno ozbiljno pitanje na izborima za Evropski parlament naredne godine. Mađarski premijer ocijenio je da se liberalna demokratija "okrenula naglavačke" i postala "liberalna nedemokratija".

"Postoji liberalizam, ali nema demokratije", rekao je Orban dodajući da tu tvrdnju potvrđuje opšta tendencija u zapadnoj Evropi "da se ograniči sloboda izražavanja i uvede cenzura".

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније