Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B. [ Glas Amerike ]

28. 07. 2018. 08:05 >> 08:26
32

DARMANOVIĆ PORUČIO

Nikad nijesmo željeli svađu sa Rusijom

Moguće je da je Rusija prihvatila, ili da prihvata činjenicu da je Crna Gora NATO članica, da je ta stvar završena i da nema potrebe za političkim sukobima, kazao je šef diplomatije Srđan Darmanović.

Darmanović, za Glas Amerike navodi da Crna Gora nikada nije željela da bude u svađi sa bilo kim, a pogotovo ne sa velikom silom kakva je Rusija.

"U posljednje vrijeme nema teške retorike sa obje strane. Ekonomska saradnja uvjek je bila dobra, ruski turisti su uvjek dolazili u Crnu Goru. Mi se nadamo da će za neko vrijeme ipak doći do neke vrste normalizacije odnosa. Rusija ima svoje interese kao velika sila, ti se interesi ne podudaraju uvjek sa interesima ni Crne Gore niti članica NATO. U tom smislu moramo konstatovati da Crna Gora mora da vodi računa o sebi, svojoj bezbjednosti i pravcu koji je izabrala. Ako stvari tako budu postavljene bolje ćemo se razumjeti," rekao je Darmanović u intervjuu za Glas Amerike poslije razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evoazijska pitanja Vesom Mičelom.

Ponovio je da su odnosi SAD i Crne Gore odlični. Razgovarali su o potrebi stabilnosti u regionu, o značaju stabilnosti BiH, dogovoru Beograda i Prištine, referendumu u Makedoniji.

"Potvrdili smo da je Crna Gora lider u regionu u EU integracijama i da je saradnja Crne Gore i SAD, izvanredna," zaključio je Darmanović.

Izjava Irineja besmislena i maliciozna

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović smatra da izjava patrijaha SPC Irineja, koji je uporedio položaj Srba u Crnoj Gori sa položajem u nekadašnjoj NDH-a, neće uticati na bliske odnose dvije države.

Darmanović je u intervjuu za Glas Amerike istakao da je takva izjava maliciozna.

"Izjava kao takva je besmislena i maliciozna. Nije to prvi put da velikodostvojnici SPC nasrću na Crnu Goru na njenu državnost i identitet. SPC nikada nije mogla da prihvati činjenicu da je Crna Gora nezavisna država, da je danas članica NATO i da će sjutra biti članica EU. Iz tih vrijednosnih sukoba nastaju takve izjave koje ne doprinose odnosima dvije zemlje. S druge strane odnosi između naših država i vlada su jako dobri i ne vjerujem da takve izjave to mogu da naruše u ovom trenutku", rekao je Darmanović.

 

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније