Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 08. 2013. 20:33 >> 08:45
23

REBALANS BUDŽETA

Žugić: Na jesen novi prijedlog

Ministar finansija Radoje Žugić, gostujući u prvom Dnevniku TVCG, izjavio je da bilo potrebno da Vlada Skupštini predloži rebalans budžeta, te da se Vlada svakodnevno bavila uređivanjem odnosa KAP-a i EPCG u pokušaju da se riješi stanje o nepostojanju ugovora o međusobnim pravima i obavezama između dva velika privredna sistema. "Postojala je praksa snabdijevanja velikih potrošača energijom bez međusobno uređenih odnosa i upravo je cilj rebalansa bio da se to postavi na zakonit i legalan osnov", istakao je Žugić.

Žugić povukao rebalans

Ministar finansija Radoje Žugić povukao je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet prijedlog rebalansa budžeta, jer DPS nema većinu za takav prijedlog. Žugić je najavio da će u septembru predložiti novi rebalans.

Žugić je kazao da je jasno da DPS nema većinu, pa je zbog toga povukao rebalans budžet. Ni Skupština danas neće raspravljati o rebalansu, kako je ranije bilo najavljeno.

Prethodno je ministar finansija prihvatio na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, amandman na rebalansa budžeta, koji predviđa da država ne plati dug Kombinata aluminijuma za struju 61 miliona eura. Takvo rješenje nije bilo prihvatljivo za SDP, nakon čega je Žugić povukao rebalans.

Amandmani manjinskih stranaka predviđao je da se iz rebalansa budžeta izbriše sporni dio koji se odnosi na prebijanje dugova između KAP-a i Elektroprivrede na teret građana, a koji je vrijedan 61 milion eura.

"Socijaldemokratska partija SDP ostaje pri ranijim stavovima i neće podržati predloženi reblans budžeta", kazao je na sjednici poslanik te partije Damir Šehović.

Na odboru su usvojena i četiri amandmana poslanika Bošnjačke stranke - Almera Kalača, Sulja Mustafića i Kemala Zoronjića, te poslanice Hrvatske građanske inicijative i Force Ljerka Dragičević i Gencia Nimanbegua. Oni su ponijeli četiri amandmana kojima se ističe da Vlada planira da prebijanjem duga izmiri obaveze KAP-a prema EPCG, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu i Montenegro bonusu, te da otpiše potraživanja prema ovim preduzećima na ime poreza i doprinosa.

 Na sjednici odbora nijesu prihvaćeni amandmani poslanika Liberalne partije Andrije Popovića. Prvim amandmanom je LP tražila da se onemogući dodatno kreditno zaduženje Crne Gore za potrebe Kombinata aluminijuma.

Drugi amandman Popovića odnosi se na raspodjelu 61 miliona eura koji, kako smatraju u LP, nijesu optimalno raspoređeni.

Podsjetimo prijedlog rebalansa u ponedjeljak na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet nije dobio zeleno svijetlo, jer su za njega glasali samo poslanici DPS-a, dok je njihov kaolicioni partner, SDP, bio protiv. Protiv su bili i poslanici Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta, Pozitivne Crne Gore. 

Vlada je planirala rebalansom budžeta, koji je usvojila na sjednici početkom jula, da riješi dužničko-povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektroprenosnog sistema i države u iznosu od 61 milion eura.

Prijedlogom rebalansa, bilo je planirano da se država dodatno zadužiti za 102 miliona eura po osnovu pada garancija kod mađarske OTP i ruske VT banke.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније