Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

25. 07. 2018. 13:36 >> 13:22
2

DF I SDP SAOPŠTILI

Spremni da učestvuju u reformi izbornog zakonodavstva

Demokratski front (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP) spremni su da učestvuju u skupštinskoj radnoj grupi koja bi se bavila reformom izbornog zakonodavstva.

"Demokratski front (DF) očekuje konkretizacuju predloga o formiranju parlamentarne radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora", kazao je šef poslaničkog kluba DF-a Milutin Đukanović.

Poslanički klub Demokratske partije socijalista (DPS) tu inicijativu predao je u utorak Kolegijumu Skupštine Crne Gore.

Đukanović je kazao da je, u vezi svih inicijativa, koje dolaze od DPS-a, Demokrata ili GP URA, a odnose se na poboljšanje izbornih uslova, taj politički savez "uvijek spreman za to".

"DF ogroman dio svoje energije koristi kako bi uticao na poboljšanje izbornih uslova. Nadamo se da će se tome u narednom periodu više posvetiti čitav parlament", kazao je Đukanović agenciji Mina.

On je rekao da nijesu dobili predlog kako ta radna grupa treba da izgleda i da su to samo inicijative.

"Treba da vidimo šta će biti djelokrug rada te radne grupe, ko će biti u njenom sastavu, ko će predsjedavati, kako će se donositi odluke. To treba konkretizovati", kazao je Đukanović.

On je precizirao da su na Kolegijumu samo obaviješteni da će dobiti inicijativu.

"U medijima smo pročitali u kom pravcu ona ide. Očekujemo konkretizaciju predloga za realizaciju te inicijative", rekao je Đukanović.

Prema njegovoj ocjeni, to treba da bude mnogo šire,i da ne bude samo reforma izbornog zakonodavstva.

"Treba da se radi na demokratizaciji društva, pa onda možemo da donosimo neke realne odluke. Treba izvršiti sveobuhvatnu reformu tih pravnih akata, kako bi doprinijeli što više demokratizaciji društva, a time i izbornog procesa", rekao je Đukanović.

Komentarišući najavu predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da bi radna grupa trebalo da bude formirana tokom jesenjeg zasjedanja, Đukanović je kazao da je tako i shvatio kada se raspravljalo o tome na Kolegijumu.

"Predsjednik parlamenta je rekao da će to biti tek na jesenjem zasjedanju. To je njegovo pravo", kazao je Đukanović.

I Socijaldemokratska partija (SDP) spremna je da učestvuje skupštinskoj radnoj grupi koja bi se bavila reformom izbornog zakonodavstva, poručila je funkcionerka te partije Draginja Vuksanović.

Komentarišući inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS) za formiranje radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva, Vuksanović je kazala da u SDP-u smatraju da je izuzetno bitno što prije početi razgovore kako bi se našao izlaz iz duboke političke, ali i ekonomske i socijalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi.

"Zbog toga smatramo da je dobro što je DPS odgovorio na ponudu Demokratske Crne Gore da zajedno traže rješenje političke krize i što su konačno spremni da sjednu za zajednički sto", rekla je Vuksanović agenciji Mina.

Prema njenim riječima, to je veliki pomak, imajući u vidu oštre stavove tih partija u prethodnih skoro dvije godine.

Vuksanović je kazala da ostaje da se vidi u kojem obliku će dijalog otpočeti, da li u okviru parlamenta ili u nekoj ad hoc radnoj grupi.

"SDP je spreman da učestvuje u dijalogu i pokuša da doprinese kroz predloge kojim će se unaprijediti zakonodavni okvir u dijelu izbornog zakonodavstva ali i u drugim povezanim oblastima koje utiču na regularnost izbornog procesa", rekla je Vuksanović.

On smatra da je radna grupa trebalo da bude formirana prije ljetnje pauze kako bi se što prije ušlo u proces reforme izbornog zakonodavstva.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније