Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 07. 2018. 19:02   >>  22:34

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Italija razumije Crnu Goru

Italija razumije htjenja savremene Crne gore i spremna je da joj pomogne u ostvarenju tih ciljeva, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović nakon razgovora sa italijanskim zvaničnicima.

Đukanović je danas boravio u zvaničnoj posjeti Rimu, gdje se sastao sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom i predsjednicom Senata te države Elizabetom Alberti Kazelati.

On je, novinarima nakon sastanaka sa italijanskim zvaničnicima, rekao da je to bila odlična prilika da rezimiraju dosadašnju saradnju i porazgovaraju o mogućnostima za unaprjeđenje odnosa dvije države.

"Za Crnu Goru je od izuzetnog značaja da ima susjeda kao što je Italija, i da Italija veoma snažno podržava evropsku i evroatlantsku perspektivu, ne samo Crne Gore, nego cijelog regiona Zapadnog Balkana", ocijenio je Đukanović.

On je kazao da u Evropi i međunarodnoj zajednici nema onog entuzijazma koji je postojao prije nekoliko godina, kada je u pitanju proces daljeg proširenja.

"I zbog toga je za nas veoma važno da zemlja koja nam je geografski blizu i koja je dobar poznavalac Zapadnog Balkana, čija se riječ čuje na tim referentnim mjestima u međunarodnoj zajednici, ima svijest o važnosti brze, dogledne integracije ukupnog regiona“, smatra Đukanović.

On je rekao da je uvjeren da će stabilnost regiona, kao najvažniji cilj i pretpostavka dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja, biti postignut tek kada se obezbijedi nesmetana integracija svih zemalja Zapadnog Balkana.

Đukanović je kazao da je Crna Gora zemlja koja prednjači u tom procesu, i da je izvjesno da će biti prva sljedeća članica EU.

"Zato je bilo važno da razgovaramo o svim tim pitanjima moguće saradnje, koja bi obezbijedila da buduće izazove na putu integracija, uspješnije savladamo", dodao je on.

Đukanović je rekao da je sa italijanskim zvaničnicima razgovarao o aktuelnim projektima koji se realizuju u oblasti ekonomije.

Posebnu pažnju su, kako je naveo, posvetili projektu Terne, "jer to nije samo zajednički projekat dva preduzeća, pa čak ni dvije države, nego moćan infrastrukturni link koji povezuje Balkan sa Zapadnom Evropom".

"Razgovarali smo i o projektu gdje se kao koncesionar u Crnoj Gori poojavljuje italijanska kompanija Eni, na istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju, o iskustvima koja imaju italijanski građevinari kao što je kompanija Piceroti na projektu Porto Novi, kao i o zajedničkim projektima u oblasti zaštite životne sredine", kazao je Đukanović.

On je rekao da su susreti bili dobra mogućnost da predstavi dobar tempo rasta crnogorske ekonomije.

"I da saopštim svoje viđenje da će Crna Gora sigurno biti najdinamičnija ekonomija u regionu makar sljedećih 20 – 30 godina, i da smo i dosadašnju dinamiku, a tako će biti i ubuduće, zasnivali na kvalitetnim strateškim partnerstvima", istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, razgovarali su i o saradnji u oblasti kulture gdje su, takođe, brojne mogućnosti.

Đukanović je kazao da je nedvosmislena poruka oba njegova sagovornika da veoma poštuju istoriju crnogorsko-italijanskih odnosa, da su vrlo čvrsto uvjereni da je Crna Gora na dobrom putu i da je treba podržati, i da će u Italiji i njenoj državnoj politici imati nedvosmislenu podršku.

"Znači, sve strukture vlasti Italije razumije ono što su htjenja savremene Crne Gore, i spremne su da joj pomognu u ostvarenju tih ciljeva", zaključio je crnogorski predsjednik.

Na pitanje da li Italija može pomoći da se ubrza integracija Crne Gore u EU, on je rekao da ta država veoma detaljno razumije važnost integracije regiona.

"Možda, za razliku od nekih drugih adresa u Evropi, vode računa o tom geopolitičkom aspektu i spremni su da takvo svoje zalaganje promovišu na svim mjestima na kojima se odlučuje i o politici proširenja", kazao je Đukanović.

On je kazao da je ubijeđen da Italija to može i želi.

"I mislim da je u tom smislu ovaj razgovor bio dragocjen", dodao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore se ranije danas sastao sa italijanskim kolegom Serđom Martelom, koji je kazao da Italija snažno podržava integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i bez njega Evropa nije potpuna i predsjednicom italijanskog Senata Marijom Elizabetom Alberti Kazelati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније