Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

24. 07. 2018. 17:55 >> 17:51

ZA BOLJE IZBORNE ZAKONE

DPS: Formirati Radnu grupu

Poslanički klub Demokratske partije socijalista, podnio je danas Kolegijumu Skupštine inicijativu za formiranje parlamentarne Radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih uslova za sprovođenje izbora.

"Kao reprezentativna struktura partije sa državotvornom misijom, smatramo da unaprijeđenje zakonodavnog okvira, posebno u dijelu regulative kojom se uređuje izborni proces, i usklađivanje istih sa legislativom razvijenih demokratskih država, predstavlja jedan od prioriteta u radu Skupštine Crne Gore. U tom kontekstu, a nezavisno od aktuelnih političkih okolnosti i kvalitativnih ocjena pomenutih zakonskih rješenja i efektivnosti njihove primjene, Skupština mora biti spremna da kontinuirano radi na poboljšanju ovog seta zakona, kako bi se dodatno unaprijedio demokratski ambijent u kome građani iskazuju svoju izbornu volju", saopšteno je iz DPS-a.

Kako su naglasili iz te partije, mišljenja su da svi mehanizmi koji su na raspolaganju Skupštini moraju biti aktivirani kako bi se predmetna optimizacija obavljala uz maksimalnu transparentnost i učešće svih relevantnih struktura na političkoj sceni kao i u odredjenim formama i angažovanje ekspertskog i civilnog sektora.

"Iako je ocjena DPS-a da izborno zakonodavstvo Crne Gore, po svojim globalnim postavkama i operativnim mehanizmima, spada u bolje izborno-pravne mehanizme, Poslanički klub DPS-a smatra da postoje određene nedorečenosti i nedostaci, i u zakonskim prerogativima i u domenu primjene, i da ih treba otkloniti. U tom smislu, pozdravljamo sve pozitivne sugestije i prijedloge usmjerene u istom smjeru, prvenstveno misleći na preporuke iz izvještaja Misije ODIHR-a, ali i na niz javno iznesenih prijedloga pojedinih političkih struktura i reprezenata ekspertskog i civilnog sektora", kazali su iz DPS-a.

Poručili su da vjeruju da "Crna Gora otvara novo poglavlje u razvoju demokratskih standarda i da ćemo, svi skupa, uzdizanjem iznad uskopartijskih interesa pokazati političku zrelost".

"U prilog takvom doživljaju politike, DPS će uvijek biti zagovornik demokratske komunikacije i partija otvorenih vrata za sve one subjekte koji svoju ulogu vide u jačanju institucija sistema i poboljšanju životnog standarda naših građana. Ukoliko svi prepoznaju i iskoriste ovu šansu, biće to velika, zajednička pobjeda crnogorske demokratije, bez obzira na političke razlike", saopšteno je iz te partije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније