Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

22. 07. 2018. 08:06   >>  07:54 2

KURUMBAŠEV OCIJENIO

Pristupanje EU je odgovornost vlasti i opozicije

Srećan što sam vidio da je opozicija u Crnoj Gori optimistična, da podržavaju učlanjenje zemlje u NATO, što smatram stabilizujućim faktorom za Crnu Goru, kazao je šef delegacije Evropskog parlamenta za pregovore Crne Gore sa EU, bugarski diplomata Peter Kurumbašev.

“Pristupanje EU je zajednička odgovornost zato što nije važno ko rukovodi zemljom, važno je ne mijenjati pravac i putanju”, rekao je on u intervjuu za Pobjedu.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje brzinu pregovora Crne Gore nakon što je objavljen potencijalni vremenski okvir za pristupanje Srbije i Crne Gore, Kurumbašev odgovara da je teško reći da li je 2025. tačan datum kada će Crna Gora ili bilo koja druga zemlja Zapadnog Balkana pristupiti EU.

“Sve zemlje će biti ocijenjene na osnovu rezultata koje su postigle”, navodi Kurumbašev.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku se može reći da je Crna Gora zemlja predvodnik procesa ka Evropskoj uniji.

“Imate otvoreno 31 od 33 poglavlja i nadam se da će proces pristupanja ići glatko, jer vjerujem da možete zatvoriri dosta poglavlja u narednim godinama. Sa druge strane, važno je naglasiti da pitanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija predstavljaju suštinu poglavlja 23 i 24 koja su odavno otvorena i koja će vjerovatno biti zatvorena posljednja, i ova poglavlja su baza za sva ostala pregovaračka poglavlja”, dodao je Kurumbašev.

Nadalje je naveo da Srbija ima veoma težak problem sa Kosovom i ako se napravi paket između Srbije i Crne Gore, to onda ne ide u prilog Crnoj Gori.

“Sa druge strane, biće teško napraviti paket sa Albanijom i Makedonijom jer oni čak nisu dobili ni pozivnicu za otpočinjanje pregovora sa EU”, podvukao je Kurumbašev.

Dodao je da je bio srećan što je imao priliku da u Crnoj Gori razgovara sa predstavnicima vladajuće partije ali i sa predstavnicima uglavnom ljute opozicije, koja i dalje djeluje van parlamenta.

“To pogrešnim, jer vjerujem da sva debata treba da se odvija u Skupštini. Bio sam srećan što sam vidio da su svi oni euro optimistični, da svi podržavaju učlanjenje zemlje u NATO, što smatram stabilizujućim faktorom za Crnu Goru. To je i zajednička odgovornost zato što nije važno ko rukovodi zemljom, važno je ne mijenjati pravac i putanju”, zaključio je Kurumbašev.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније