Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 07. 2018. 12:28 >> 17:04
3

OPROŠTAJNA POSJETA

Marković sa Ueharom: SAD uvijek bile uz CG

Američka ambasadorka u Podgorici, Margaret En Uehara završila je svoju diplomatsku misiju u Crnoj Gori. Tim povodom, Ueharu su u oproštajnu posjetu primili predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, predsjednik parlamenta Ivan Brajović, te ministri vanjskih poslova i odbrane, Predrag Bošković i Srđan Darmanović.

Ona je, tokom susreta s Markovićem, saopštila da joj je ambasadorska dužnost u Crnoj Gori bila najveća čast u 35 godina dugoj diplomatskoj karijeri.

"SAD su uvijek bile uz Crnu Goru. Radili smo zajedno kao prijatelji i saveznici. Bili smo posvećeni prevladavanju izazova – i zato smo uspjeli. Vaša uloga u potvrđivanju našeg partnerstva značajna je i mi je nećemo zaboraviti", rekao je predsjednik Vlade ambasadorki SAD.

Marković je izrazio zadovoljstvo posvećenošću Sjedinjenih Američkih Država našem regionu kao i kvalitetnim bilateralnim odnosima ocijenivši da su oni posebno osnaženi prošlogodišnjom zvaničnom posjetom potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori i porukama koje je on iz naše zemlje poslao.

"Time je potvrđena trajnost našeg prijateljstva", konstatovao je Marković dodajući da je prisustvo SAD na Balkanu garancija čvrstog i neupitnog evropskog i evroatlantskog kursa regiona.

Iz kabineta Boškovića je saopšteno da Sjedinjene Američke Države predstavljaju glavnog strateškog saveznika Crnoj Gori, a ministar je izrazio zadovoljstvo što će kvalitetna i sveobuhvatna odbrambena saradnja dvije zemlje nastaviti da se razvija u domenima edukacije i modernizacije crnogorske Vojske.

Uehara je kazala da je zadovoljstvo uspješno realizovanim reformama i članstvom Crne Gore u Alijansi Uehara je od Boškovića na poklon dobila dres Rukometnog kluba Budućnost.

Ministru Darmanoviću se zahvalila na saradnji i prijateljstvu, dok je tokom susreta s Brajovićem kazala da će SAD nastaviti da rade s Crnom Gorom na polju vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Brajović i Ujehara saglasili su se da je intenzivan dijalog i zajednički rad dao značajne rezultate u brojnim oblastima i daljem razvoju odnosa Crne Gore i SAD.

"Akcentovane su postignute reforme, što je i krunisano članstvom u NATO. Zajednički uspjeh, smatra Brajović, jeste što smo dokazali da mala zemlja uz odgovornu politiku i podršku prijatelja može biti primjer u regionu svih vrijednosti koju naše savezništvo baštini. Predsjednik Skupštine je podsjetio i na značajne posjete potpredsjednika Majka Pensa, kao i više kongresmena i senatora, što je stvorilo dobru osnovu da pored političkih, jačamo i ekonomske odnose", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније