Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 07. 2018. 07:18   >>  21. 07. 2018. 13:16 10

PROFESOR MORISON

"Trampovi komentari ohrabruju DF"

Izjave Donalda Trampa o Crnoj Gori dočekane su s podsmjehom, prezirom i nevjericom u isto vrijeme, piše britanski Gardijan. Mnogi zvaničnici su, napominje se u tekstu, priznali da su Trampove riječi zaboljele.

"Vladi Crne Gore, koja je snažno podržavala pridruženje NATO uprkos velikom protivljenju u državi, mahom zbog NATO bombardovanja 1999, Trampov zaključak da strateška država nije vrijedna odbrane, izazvao je razočaranje", piše Gardijan, prenosi Antena M.

Analitičari ocjenjuju da na Balkanu, gdje zemlje teže EU integraciji, ruski predsjednik Vladimir Putin može da pokuša da testira spremnost članica NATO-a da odbrane jedna drugu od eventualnog napada.

"Trampova izjava dodatno potkopava NATO i njegova poruka u Moskvi može da se tumači na način da SAD neće podržati saveznike ukoliko Rusija pokuša da destabilizuje region na bilo koji način", kazao je za britanski list Kenet Morison, profesor moderne jugoistočno evropske istorije na Univerzitetu De Montfort.

Za region je, kako je ocijenio, važna stabilnost i jasna evropska (i NATO, ko želi) perspektiva.

Gardijan nadalje piše da je svega nekoliko zemalja, koje su male poput Crne Gore, uspjelo da iznervira Rusiju. Navode da je težnja Crne Gore da postane članica NATO-a navelo Moskvu da "podrži državni udar. Iako državni udar nije uspio, nadali su se da će ubistvom tadašnjeg premijera Mila Đukanovića na vlast doći pro-ruska stranka."

"Kako se Crna Gora približavala članstvu, slabili su tradicionalno dobri odnosi sa Rusijom, posebno uvođenjem sankcija zvanične Podgorice, slijedeći politiku Evropske unije", pojasnio je profesor Morison.

Zato Trampovi komentari, istakao je Morison, ne samo da podrivaju crnogorsku Vladu, već mogu da ohrabre pro-rusku i anti-NATO opoziciju.

"Takvi komentari samo hrabre Demokratski front za koji se tvrdi da ima veze s Rusijom", dodao je on.

"Mnogi što su protiv NATO-a, bili su za Trampa zbog njegove retorike tokom predsjedničke kampanje kojom je podrivao NATO", zaključio je Morison za Gardijan.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније