Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ rtcg.me/Mina ]

19. 07. 2018. 12:28 >> 15:43
9

BRAJOVIĆ O NATO-U

"Podrška za mudre izbore ne izostaje"

Prvu crnogorsku NATO godinu obilježilo je utemeljenje državne politike usmjerene ka daljem progresu i vrijednostima razvijenih demokratija, razvoj partnerskih i dobrosusjedskih odnosa, dalji rad na jačanju vladavine prava i ekonomskog napretka, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Brajović je otvorio Regionalnu konferenciju “Svi za jednog jedan za sve” u organizaciji Alfa centra, posvećene pitanjima članstva zemalja Zapadnog Balkana u NATO–u.

„Htio bih da akcentujem odgovornost političara u donošenju važnih odluka za budućnost svoje države. Mi smo vlast koja je dala sebi zadatak da kontinuirano upoznaje svoju javnost sa činjenicama i promoviše značaj strateškog partnerstva sa najrazvijenijim državama svijeta. Mi smo političari koji otvoreno govore o obavezama, rizicima i planovima. Većinska Crna Gora je to razumjela i nije podilazila animozitetu dijela javnosti u vezi sa članstvom u Alijansi. Podrška građana za mudre izbore i otvoren pristup ne izostaje. I nama - vladajućoj većini to imponuje, ali nas i dodatno obavezuje", rekao je Brajović.

Podsjetio je da je još od 2006. godine, kada smo pristupili Partnerstvu za mir, bilo raznih dilema u vezi sa budućim članstvom Crne Gore u Alijansi.

"Pored osnovnog pitanja: što će se desiti onog trenutka kada postanemo 29. članica, dilema je bila kako će naše članstvo uticati na odnose u regionu? Odgovor već imamo. U svijetu, a posebno u regionu, prepoznata je uloga Crne Gore u promociji stabilnosti međudržavnih odnosa. Naše članstvo u NATO je podsticaj za region i pokazuje kako napori istrajne male balkanske države daju rezultat", zaključio je Brajović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, Obrad Mišo Stanišić, smatra da je razmjena pravovremenih informacija sa državama članicama NATO saveza i Evropske unije (EU), kao i onima koje to nijesu, jedini je pravi put za efikasno i brzo članstvo u te integracije.

"Rezultati na parlamentarnim izborima nedvosmisleno su potvrdili da crnogorski građani žele da budu dio savremenog i demokratskog svijeta, odnosno da naša država bude članica NATO-a", saopštio je Stanišić.

Prema njegovim riječima, opravdanost članstva u NATO-u potvrdili su predsjednički i lokalni izbori, gdje su pobijedile one snage koje su živo zagovarale članstvo u Alijansi.

On je rekao da je malo primjera da je država koja je poslije samo 11 godine od obnavljanja nezavisnosti postala punopravna članica NATO-a.

"Crna Gora se živo zalaže da naši susjedi koji nijesu članice NATO-a, treba to da postanu i u našoj državi imaće iskrenu i pravu podršku kao što smo je mi imali od Hrvatske, Slovenije i Albanije“", naveo je Stanišić.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović je kazao da bi bilo interesantno vidjeti da li će se Parlament baviti pitanjem koji je bio u fokusu Samita NATO-a, a to je finansiranje obaveza članstva, dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što znači da Crnoj Gori nedostaje nekoliko desetina miliona eura.

"Da li ćemo imati u Parlamentu debatu oko toga gdje ćemo naći taj novac, sa kojih pozicija i kako ćemo kao najnovija članica izaći u susret toj obavezi koja nije mala za našu državu", rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, od momenta pristupanja Crne Gore NATO-u, horizont pristupanja u EU pomjerio se daleko od onoga što je obećavano. Kako je rekao, dugo je iznošena teza da će pristupanje u NATO-u skratiti put do EU, a sada je potvrđeno da on nije skratio taj put.

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović rekao je da je članstvo Crne Gore u NATO-u jednako ili još važnije nego članstvo u EU.

"Crna Gora je mala sa skromnim resursima, bez demokratke tradicije, slabašnog ekonomskog sistema, sa mali brojem stanovnika, a njen geopolitički položaj pod stalnim je prijetnjama, stvarnim i imaginarnim", naveo je Abazović.

Abazović smatra da bi referendum za NATO u Crnoj Gori prošao, iako mnogi to ne misle.

"Paralelno sa promocijom zapadnih vrijednosti u Crnoj Gori i dalje šaljemo euroskeptične poruke sa najviših adresa državne politike", ocijenio je Abazović.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније