Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

17. 07. 2018. 13:56   >>  13:41

DRLJEVIĆ ISTAKAO

Saradnja svih aktera ključna za evropsku integraciju

Civilno društvo veoma je značajno za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) i zbog toga je potrebno unaprijediti direktni dijalog između Vlade i civilnog sektora, ocijenio je glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Drljević.

On smatra da civilno društvo, pored kritičkog viđenja stvari, treba da ima i konkretne konstruktivne predloge za zajedničke aktivnosti sa Vladom.

Saradnja sa Vladom, kako je kazao, posebno je ojačana kroz učešće predstavnika civilnog društva u radnim grupama za pripremu pregovora.

„Oni čine gotovo trećinu pregovaračke strukture koja broji oko 1,4 hiljade članova“, rekao je Drljević na jedanaestom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora (ZKO) civilnog društva EU i Crne Gore.

Civilni sektor, kako je rekao Drljević, značajan je akter u usmjeravanju crnogorskog društva prema evropskim vrijednostima, praćenjem pregovora i aktivnim učešćem u tom procesu.

Prema njegovim riječima, ZKO civilnog društva EU i Crne Gore značajna je osnova za unapređenje političkog i društvenog dijaloga i za sagledavanje daljih pravaca i perspektive pregovaračkog procesa.

„U interesu svih je zajednički rad na održivim društveno-ekonomskim promjenama koje bi garantovale kvalitetan pristupni okvir i dale legitimitet daljim i zahtjevnijim fazama transformacije crnogorskog društva“, navodi se u saoptenju generalnog Sekretarijata Vlade Crne Gore.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, ocijenio je da priključivanje EU nije samo stvar briselske birokratije, Vlade i njenih službenika, već nešto što može da promijeni živote ljudi u Crnoj Gori.

„Stavovi civilnog društva u procesu proširenja predstavljaju značajan doprinos samom procesu. Proces evropskih integracija nije i ne treba da bude projekat samo za elite, to je nešto što je važno za sve građane Crne Gore, kao i za sve građane EU“, kazao je Orav.

Kopredsjedavajuća ZKO-u, Lidija Pavić Rogošić, podsjetila je da su na održanim sastancima usaglašene preporuke u cilju poboljšanja i ubrzanja procesa pristupanja EU.

„Vide se pomaci u tom pravcu, ali važno je ukazati na ono što treba poboljšati, a kroz ovaj odbor čuje se glas organizacija civilnog društva, udruženja poslodavaca i sindikata i ostalih nevladinih organizacija“, dodala je Pavić Rogošić.

Kopredsjedavajući ZKO-u, Pavle D. Radovanović, kazao je da ZKO za svoje aktivnosti ima podršku EU i Evropskog ekonomskog i socijalnog Komiteta.

„Gledajući realizaciju zaključaka koje smo usvajali na prethodnih deset sastanaka i određenu dinamiku kojom se primjenjuju u Crnoj Gori, možemo reći da imamo podršku crnogorskih institucija“, rekao je Radovanović.

Na sastanku je razmatrano stanje pregovora o pristupanju Crne Gore EU u poglavljima koja se odnose na socijalnu politiku i zapošljavanje, sa posebnim naglaskom na socijalna prava, slobodno kretanje radnika i stanje civilnog društva u Crnoj Gori.

Zajednička deklaracija, koja će biti dostavljena relevantnim tijelima EU i Crne Gore, biće usvojena na kraju sastanka.

Članovi ZKO-a su predstavnici civilnog društva iz EU i Crne Gore, uključujući udruženja poslodavaca, sindikate i udruženja građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније