Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

16. 07. 2018. 13:38 >> 19:38
1

KOPREDSJEDAVAJUĆI POSP-A

I ostatak opozicije da se vrati u Skupštinu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na danas održanom sastanku sa poslanicima Evropskog parlamenta (EP) uoči 15. Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) koji se održava danas i sjutra u Skupštini Crne Gore, naglasio je važnost intenzivnog dijaloga i konstantne razmjene mišljenja u cilju boljeg razumjevanja i jačanja partnerskog odnosa.

Kopredsjedavajući sjednicom POSP-a Petar Kurumbašev, koji predvodi delegaciju EP, istakao je činjenicu da je pređen ogroman put i konstatovao veliki napredak tokom prethodne godine.

Kurumbašev je pozdravio učešće predstavnika opozicije u POSP, njihov povratak na zasijedanja Skupštine Crne Gore i izrazio nadu da će to učiniti i preostali dio poslanika, jer je,  kako je rekao, to njihov primarni zadatak.

"Uprkos neusvajanju Zakona o poslanicima i odbornicima zbog neučešća opozicije, istaknuta je važnost usvojenog dijela preporuka ODIHR-a i postignutog unaprjeđenja izbornog ambijenta", saopšteno je iz Brajovićevog kabineta.

Poslanici Crnogorskog i Evropskog parlamenta, kako se navodi, konstatovali su značaj politike proširenja i fokusa na Zapadni Balkan od strane predsjedavajućih i drugih država članica Evropske unije.

Na sastanku su učestvovali predsjednici Ustavnog i Odbora za evopske integracije, poslanici Miodrag Vuković i Adrijan Vuksanović, kao i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Saša Drljević.

Odgovoran odnos svih za dobru dinamiku integracija

Korumbašev je i na sastanku sa potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom ukazao na značaj dijaloga u crnogorskom parlamentu i pune funkcionalnosti zakonodavne vlasti za sprovođenje zahtjevnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kako je saopšteno iz Pažinovog kabineta, predstavnici Evropskog parlamenta pozdravili su naročito stoprocentnu usaglašenost vanjske politike Crne Gore sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i konstruktivan i odgovoran prisup u regionalnoj politici koji je rezultirao uspješnom ratifikacijom sporazuma o granici sa Kosovom.

Pažin je naveo da vjeruje da će odgovornost sa kojom Vlada i pravosuđe sprovode reforme iz oblasti vladavine prava naići na jednako odgovoran odnos svih stranaka u Skupštini kako bi Crna Gora održala dobru dinamiku u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

"U vrijeme kada ulazimo u posljednju i najzahtjevniju fazu pristupanja Evropskoj uniji, moramo državama članicama i građanima Evropske unije ponuditi ubjedljive argumente da je Crna Gora društvo u kojem važe evropska demokratska pravila. Zato je neophodno da svi društveni akteri svoje pojedinačne ciljeve i ambicije podrede opštem cilju ostvarivanja evropskog kvaliteta života za sve građane Crne Gore", naglasio je Pažin.

On je, kako se navodi, izrazio uvjerenje da će konkretnim rezultatima u oblasti vladavine prava, dinamičnim ekonomskim rastom, koji je u prvom kvartalu ove godine dostigao 4,5%, i daljim jačanjem institucija, Crna Gora zavrijediti podršku evropskih partnera za brži napredak u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Drljević: Obaveze na putu prema EU prioritet državne administracije

Crna Gora je, pored svih izazova, zadržala lidersku poziciju u pregovorima sa Evropskom unijom i realizacija obaveza iz evropske agende ostaće prioritet crnogorske administracije, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na 15. sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore (POSP).

"Drljević je, govoreći pred poslanicima crnogorskog i evropskog parlamenta, podsjetio da je POSP jedan od ključnih parametara uspješne i kvalitetne saradnje između Crne Gore i EU, posebno u segmentu parlamentarnog dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja", navodi se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

On je, dodaju, naveo da su novi institucionalni okvir vođenja pregovara i formiranje Kancelarije za evropske integracije jasan pokazatelj odgovornosti i potpune posvećenosti Vlade Crne Gore usvajanju evropskih standarda i vrijednosti, kao i kreiranju boljeg života i sigurnije budućnosti za građane Crne Gore.

"Imajući u vidu trenutnu fazu pregovaračkog procesa, jasno je da je pred ovim timom ozbiljan posao, uz ključnu saradnju svih aktera. Realizacija obaveza iz evropske agende je prioritet svih segmenata državne administracije“, rekao je Drljević.

On je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je Crna Gora trenutno najnaprednija zemlja regiona u pregovaračkom procesu, sa otvorenih 31 od 33 poglavlja i privremeno zaključenim pregovorima u tri poglavlja, koja se u pristupanju EU rukovodi kvalitetom reformi, a ne brzinom, uz očekivanje da će njen napredak biti vrednovan shodno rezultatima.

Prema njegovim riječima, sprovođenje neophodnih reformi, kako iz domena vladavine prava, tako i ekonomske i finansijske stabilnosti, podstičući rast i razvoj Crne Gore, potvrda su evropske orjentacije Crne Gore.

"Pokazali smo da su politička stabilnost, ekonomski kriterijumi i konstruktivna uloga u regionu, pored svih izazova, učinili da zadržimo lidersku poziciju u pregovorima“, dodao je Drljević.

Glavni pregovarač je, poručio da je Crna Gora spremna za snažne iskorake kada je u pitanju kvalitet cjelokupnog procesa integracije i zaokruživanje reformi koje će našu državu odvesti u EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније