Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

14. 07. 2018. 13:52 >> 13:40
7

DAMJANOVIĆ

NATO misijama bi da nadomjeste EU kašnjenje

Najava slanja crnogorskih vojnika u još dvije misije pokušaj je obezbjeđivanja političke podrške pojedinih NATO članica, kako bi se nadomjestio zastoj Crne Gore u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), smatra nezavisni Aleksandar Damjanović.


Crnogorski predsjednik Milo Đukanović najavio je u srijedu u Briselu da Crna Gora namjerava da učestvuje u misijama NATO-a u Letoniji i Iraku.

Damjanović je podsjetio da je za šest godina pregovora sa EU privremeno zatvoreno svega tri od 33 pregovaračka poglavlja.

„Najava, odnosno obećanje dato na samitu, oko učešća crnogorskih vojnika u još dvije misije, jeste pokušaj obezbjeđivanja političke podrške pojedinih NATO članica kako bi se nadomjestio očigledan zastoj koji Crna Gora ima u pregovorima sa EU“, kazao je Damjanović agenciji Mina. 

Kako je naveo, bez sumnje da će to obećanje biti brzo pretočeno kroz odgovarajuće predloge takozvanog Savjeta za odbranu, uz formalnu podršku parlamentarne većine kao puke transmisije želja i planova vrha vlasti, potrebno je ukazati na novouspostavljenu praksu.

„Praksu da se ekonomski problemi u kojima se nalazi Crna Gora, kao i porobljavanje, svih ključnih državnih institucija od neukih partijskih poslušnika, nadomješta takozvanim spoljnopolitičkim “pobjedama”, poput takmičenja u broju misija u koje će se slati naši vojnic“, precizirao je Damjanović. 

Govoreći o riziku slanja crnogorskih vojnika na nova područja, on je rekao da je misija u ne tako davno ratom zahvaćenom Iraku, koji se još oporavlja od ratnih strahota, svakako rizična.

„U odnosu na misiju u baltičkim zemljama, gdje se NATO "dodiruje" sa ruskim vojnim snagama, radi se o političkom pozicioniranju i pokazivanju lojalnosti unutar dijela članica NATO, koje i danas izgleda žale za godinama hladnog rata i ne libe se opasnih provokacija na granicama bivših sovjetskih republika i Rusije“, naveo je Damjanović.


Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније