Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

13. 07. 2018. 07:26 >> 07:14
18

VUJANOVIĆ VJERUJE

Antifašizam osnova obnove CG države

Bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, kazao je da Dan državnosti Crne Gore, kojim se obilježava i 77 godina od istorijskog Trinaestojulskog ustanka crnogorskog naroda protiv fašizma, dočekuje "duboko i istinski ponosan na antifašističku tradiciju zemlje, čiji je donedavno bio predsjednik".

 

"Crnogorski antifašizam jedinstven je i veličanstven i služi na vječni ponos Crnoj Gori. Crnogorski antifašizam takav je jer je pripadao najprogresivnijem pokretu u istoriji čovječanstva; takav je jer je bio osnova obnove crnogorske države; takav je jer je svojom masovnošću, kako je rekao veliki francuski i svjetski filozof Žan Pol Sartr, čovječanstvo upozorio kojim putem da se kreće", rekao je Vujanović.

Ocjene srpskih i hrvatskih istoričara, Milivoja Bešlina i Hrvoja Klasića, da je Crna Gora jedina država bivše Jugoslavije u kojoj se sa državnog nivoa nikada nijesu vijorile kvislinške zastave, Vujanović doživljava kao kompliment crnogorskoj državnoj politici kojoj je i sam pripadao.

"I koja nikada nije dovodila u pitanje antifašističke temelje Crne Gore. Nemojmo zaboraviti da je u novembru 1943. u prijestonici crnogorske slobode, u Kolašinu, održana sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja, kojoj je prisustvovalo 544 delegata i koja je promovisala Crnu Goru i njeno vraćanje na mapu država. Već naredne godine formirana je Crnogorska antifašistička skupština narodnog oslobođenja (CASNO), iz koje je aprila 1945. konstituisana Crnogorska narodna skupština. Hoću da kažem da je od 13. jula 1941. do 21. maja 2006. antifašizam osnov crnogorske državnosti i najsnažniji garant crnogorske državne i nacionalne vječnosti", kaže bivši predsjednik za Pobjedu.

Govoreći o tome kako se osjeća što prvi put nakon petnaest godina 13. jul ne proslavlja kao predsjednik Crne Gore, Vujanović kaže: "Osjećam se izuzetno ponosno zbog poruka koje i ovim povodom dolaze od politike kojoj sam posljednjih četvrt vijeka pripadao. Veoma sam srećan zbog toga što sam, kao predsjednik Crne Gore, aprila 2008. prvo državno odlikovanje dodijelio SUBNOR-u; što sam odlikovao velikane našeg antifašizma – Andriju Nikolića i Branka Pavićevića; i što sam posljednje odlikovanje u svojstvu predsjednika uručio antifašisti i Kolašincu Gojku Vlahoviću".

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније