Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2018. 14:55   >>  14:54 4

FT OCJENJUJE

Prilika za stabilizaciju Balkana bi mogla biti prokockana

Samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan u Londonu uprkos toplim riječima malo je uradio na približavanju zemalja regiona EU, piše FT. List ocjenjuje da bi istorijska prilika da se stabilizuje Balkan mogla biti izgubljena spotencijalno tragičnim posljedicama.

Fajnenšel tajms navodi da bi EU trebalo da poveća i šargarepu i štap kako usporavanje evropskih integracija Zapadnog Balkana ne bi iskoristile Kina i Rusija, čime bi istorijska prilika za stabilizaciju Balkana mogla biti izgubljena s tragičnim posljedicama.

S jedne strane države regiona gube nadu da će ući u EU, dok su s druge strane članice EU nezadovoljne sporim reformama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno zbog skorašnjeg nazadovanja u vladavini prava u Poljskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

U međuvremenu, Kina koristi svoju ekonomsku moć da namami bivšu komunističku Evropu obećavanjem izdašnih investicija, kao na posljednjem samitu Kine i 16 centralno i istočnoevropskih zemlja na samitu u Sofiji, navodi list.

Fajnenšl tajms dodaje da se Rusija uprkos kulturnim i vjerskim vezama s djelovima regiona, više oslanja na podvale i sabotiranje dogovora, navodeći da je Grčka ove nedjelje protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog navodnog pokušaja da podriju dogovor Atine s Makedonijom o imenu.

"Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Londonu donio je tople riječi i vrijedne incijative. Ali je malo toga uradio da unaprijedi šanse Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH, Kosova i Albanije - zemalja kolektivno poznatih kao Zapadni Balkana - da ostvare članstvo u EU", naveo je list dodajući da je na samitu EU prošlog mjeseca odloženo otvaranje pristupnih pregovora Makedonije i Albanije.

List navodi da poslije dvije decenije čekanja države Zapadnog Balkana gube vjeru da će im vrata EU ikada biti otvorena, što otvara dodatne opasnosti u "regionu etničkih i vjerskih podjela, još u oporavku od rata 90-ih", jer uklanja "najmoćniju inicijativu za demokratske i ekonomske reforme i regionalno pomirenje" i otvara vakum koji Kina i Rusija nastoje da ispune.

EU treba da "poveća veličinu svoje šargarepe i svog štapa", ocjenjuje uticajni britanski list.

"Finansijsku i tehničku podršku treba pojačati onima koji ostvaruju dobar napredak. EU treba da bude spremnija da kritikuje i kažnjava uzmicanje balkanskih lidera od demokratije, ubjeđujući stanovništvo regiona da je zaista na njegovoj strani. U suprotnom, istorijska prilika da se stabilizuje Balkan bi mogla biti izgubljena s potencijalno tragičnim posljedicama", navodi se u tekstu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније