Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Beta ]

10. 07. 2018. 16:17 >> 17:08
1

SAMIT U LONDONU

Mogerini: Proces proširenja vitalan

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da Zapadni Balkan sprovodi naporne reforme u ispunjavanju kriterijuma EU, dodajući da prepznaju taj trud.

"Proces proširenja je vitalan. Ja znam da je pažnja medija usmjerena na nešto drugo, ali danas su naši prijatelji sa Zapadnog Balkana u centru pažnje", rekla je Mogerini. 

Mogerini, koja predstavlja EU na samitu u okviru Berlinskog procesa, rekla je da region čvrsto ide naprijed i da je EU posvećena zajedničkoj budućnosti.

"Vidjeli smo izuzetne rezultate, rješenja najtežih bilateralnih pitanja. Zapadni Balkan snažno ide naprijed. Danas potvrđujemo da smo zajedno sa regionom na tom putu, da dijelimo posvećenost našoj zajedničkoj budućnosti", dodala je Mogerini.

Samit premijera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, na kojem učestuvju i predstavnici EU i članica Unije, počeo je danas u Londonu.

Na Samitu učestvuju i Njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsJednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Pored Njemačke i Austrije na skup su pozvani i drugi EU partneri - Hrvatska, Francuska, Italija i Slovenija. Prvi put na samitu učestvuje i Grčka koja će 2020. biti i domaćin Samita što se tumači kao nagrada premijeru Aleksisu Ciprasu za rješavanje spora oko imena Makedonije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније