Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

03. 07. 2018. 11:16 >> 14:56
8

MARKOVIĆ U SKADRU

Iskoristite poslovni ambijent Crne Gore

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da dvije države njeguju odlične odnose, sa željom da ih prodube. Crnogorski premijer Duško Marković istakao je značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije, a da je na privrednicima da tako dobre odnose oplemene snažnijom ekonomskom saradnjom za šta postoje odlični uslovi.

 

On je, otvarajući zajedničku sjednicu vlada Crne Gore i Albanije, rekao da ne postoji nešto "što bismo mogli da zamjerimo jedni drugima".

"Ali, što se kaže, da ne ureknemo“, rekao je Rama.

Rama je, kako je saopšteno iz Vlade, iskazao posebno poštovanje premijeru Dušku Markoviću i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću na odnosu prema albanskoj manjini u Crnoj Gori.

"Želim da iskažem pažnju za poštovanje koju ste Vi, predsjednik Milo Đukanović, Vaša Vlada posvetili Albancima u Crnoj Gori. Među nama postoji istorijski most koji je nezamjenjiv – to je most koji predstavljaju manjine. To je jedan izvanredan most suživota", rekao je Rama.

On je dodao da je i njegova zemlja usvajanjem Zakona o manjinama dala crnogorskoj manjini vrijednost koja joj pripada.

"Nije uobičajeno da su u našem regionu stvari pozitivne, ali ovdje jesu", rekao je Rama i dodao da su dvije države "našle zajednički jezik bez po muke".

"Moć i uticaj kulture koje dijelimo čine razlog više da ojačamo saradnju. Danas su obnovljeni odnosi na jednom prostoru kada granice služe kao tačke sastajanja i sa jedne i sa druge strane. Albanija i Crna Gora imaju predivne ljepote. Promovisanjem ovih ljepota, sprovođenjem usklađenih politika kroz prostore bajotive ljepote omogućavamo ne samo povećanje broja turista već i otvaramo mogućnost da se bolje upoznamo i da bolje sarađajuemo", rekao je Rama .

Crnogorski premijer, Marković, ocijenio je da je zajednička sjednica vlada Crne Gore i Albanije potvrda je prijateljska dviju država i neraskidivih veza naroda, rekao je premijer Duško Marković.

On je, na početku sjednice, podsjetio da su Crna Gora i Albanija, od prošle godine, saveznice u okviru NATO-a.

"Činjenica da je ovo zapravo i prva sjednica koju Vlada Crna Gora organizuje sa nekom drugom zemljom jasno potvrđuje naše prijateljstvo, neraskidive veze između naših naroda i odlučnost da nastavimo da njegujujemo dobrosusjedske odnose. I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji dijelimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa", rekao je Marković.

On je kazao da je prioritet i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji i čestitao Albaniji na odluci EU o početku pregovora.

"U tom cilju, želio bih da potvrdim spremnost Crne Gore da i u narednom periodu bude podrška u ostvarivanju zajedničkih integracionih ciljeva i prenosi svoja iskustva. Za šest godina, koliko smo u procesu pregovora za članstvo, Crna Gora je otvorila 31 pregovaračko poglavlje, dok smo dva privremeno zatvorili. To je statistika, ali iza koje stoji dosta rada i nakon koje predstoji još više rada. Ono što mogu zaključiti iz ovog perioda za nama je da smo uporedo sa ispunjavanjem obaveza ujedno jačali i unapređivali svoje kapacitete, što je i jedna od najvećih vrijednosti ovog procesa, i što će imati rekao bih dugoročne pozitivne efekte", rekao je Marković na zajedničkoj sjednici dviju vlada.

Iskazao je spremnost Crne Gore za tješnju saradnju sa Albanijom podsjetivši da je naša zemlja "veoma posvećena regionalnoj saradnji".

"Ovdje bih posebno izdvojio saradnju zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa. Raduje nas što ova inicijativa, koju je pokrenula Njemačka u cilju razvoja regiona i kvalitetnijeg napredovanja zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji, u velikoj mjeri ostaje fokusirana na konkretnu pomoć našim zemljama u realizaciji ključnih projekata u saobraćaju i energetici, koji će doprinjeti pojedinačnom i ukupnom razvoju regiona", rekao je Marković.

 

Smatra da smo dužni "da iskoristimo ovu razvojnu priliku, uklopljenu u širi evropski kontekst i trajno pozicioniramo naše zemlje na glavne evropske infrastrukturne pravce".

Građani Albanije i Crne Gore, kako je rekao, "zaslužuju bolje od prevaziđenih balkanskih prečica i stranputica".

"Pored saradnje u okviru regionalnih projekata, posebno je važno razvijati saradnju i na nivou dvije države. Crna Gora i Albanija imaju odlične odnose, i brojne mogućnosti za njihovo dalje jačanje. Kontinuirana i kvalitetna komunikacija organa dvije države rezultiraće današnjim potpisivanjem nekoliko sporazuma, kao i dogovorima o intenziviranju saradnje gdje je to neophodno i korisno, kao što je to u borbi protiv prekograničnog kriminala i masovnog prelaska migranata, korišćenju fondova EU za modernizaciju graničnih prelaza, oblasti javne uprave, obrazovanju, nauci, turizmu...“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer je istakao da Crna Gora i Albanija imaju velike potencijale za dalji razvoj međusobnih odnose čemu će posebno doprinijeti sporazumi koji će danas biti potpisani.

Manjine - most saradnje

Premijer Duško Marković je na kraju izlaganja posebno istakao značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

"Kao posebnu temu za kraj, radi njenog značaja, želim da potenciram bogatstvo koje postoji između naših zemalja a to su naši narodi koji žive u jednoj i drugoj zemlji, kao manjinski narodi a ustvari želim da kažem građani - Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci u Albaniji - koji su jedna od najznačajnijih spona dvije zemlje. Albanci u Crnoj Gori su građani koji doprinose napretku zemlje, aktivni učesnici i promoteri ostvarivanja državnih strateških prioriteta, faktor stabilnosti i gradnje bolje budućnosti zemlje. Kao što su Crnogorci u Albaniji građani koji doprinose njenom napretku i društvenom i političkom životu čuvajući svoj indentitet i tradiciju. Svakako uvijek se može težiti boljem i napori naših vlada treba da i dalje budu usmjereni ka ostvarivanju garantovanih prava manjinskih naroda u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je Marković.

Poziv albanskim investitorima 

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je privrednicima na Poslovnom forumu Crna Gora – Albanija održanom u Skadru nakon zajedničke sjednice dviju vlada da su odnosi dviju država odlični i da je na privrednicima da tako dobre odnose oplemene snažnijom ekonomskom saradnjom za šta postoje odlični uslovi.

Dodao je da su uz Crnu Goru, Albanija i Kosovo tri ekonomije Zapadnog Balkana koje su u 2017. godini zabilježile rast BDP-a.

„Na kraju, uputio bih poziv albanskim investitorima da iskoriste dinamičan poslovni ambijent u Crnoj Gori i ostvare svoje poslovne interese. Vaši uspjesi u Crnoj Gori su i naši uspjesi. Danas ćete tokom panela imati priliku da se upoznate sa mogućnostima za ulaganja u Crnu Goru i podsticajima koji se sa nacionalnog i lokalnog nivoa nude investitorima. Pozivam vas da u bilo kom trenutku vaša interesovanja u pravcu ulaganja u Crnu Goru usmjerite bilo ka Ambasadi Crne Gore u Tirani i ekonomskoj diplomatiji Crne Gore, bilo ka Agenciji Crne Gore za promociju stranih ulaganja, bilo ka mom Kabinetu. Uvjeravam vas da će ozbiljnji prijedlozi imati svu podršku institucija i Vlade Crne Gore“ – zaključio je na Poslovnom forumu Crna Gora – Albanija premijer Duško Marković.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније