Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

02. 07. 2018. 07:28 >> 07:16

ĐUROVIĆ SMATRA

Napredak susjeda dobar i za Crnu Goru

EU će se više baviti regionom samo ako bi stvari bile pogoršane. Ako bi se reforme nastavile u pravom smjeru, pitanje regiona ne bi bilo visoko na dnevnom redu EU institucija, ali to bi bio dobar signal. I to bi značilo da imamo više prostora da se bavimo i ekonomskim temama, kaže Gordana Đurović.

 

Najava evropskog komesara za proširenje i susjednu politiku Johanesa Hana da bi Makedonija i Albanija do kraja 2019. godine mogle početi pregovore o članstvu u EU može se pozitivno odraziti i na Crnu Goru, ocijenila je za Pobjedu predsjednica Crnogorske panevropske unije i profesorka na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović.

"Svaka odluka dobra za jednu zemlju, dobra je za sve druge, pa tako i za Crnu Goru. Svi smo mi veoma povezani i od izuzetne je važnosti da svi naši susjedi rade na svojim reformama, što znači na svojoj bezbjednosti, stabilnosti i prosperitetu. Pored pozitivnog efekta prelivanja, ne treba zanemariti ni efekat rasta konkurencije u dinamici pregovora, pa se onda nekako svi više trude, a proces postaje transparentniji," navela je Đurović.

Dodala je i da pitanje regiona, ukoliko bi reforme bile nastavljene u pravom smjeru, ne bi bilo visoko na dnevnom redu EU institucija, ali i da bi to bio dobar signal.

"To bi značilo da imamo više prostora da se bavimo i ekonomskim temama. Ove odluke svakako pozitivno utiču na integracionu dinamiku regiona, ali se, naravno, taj proces neće odvijati jednokratno, niti preko noći. Predstoji nam još dosta posla na tom putu," istakla je Đurović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније