Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

30. 06. 2018. 17:33 >> 17:21
4

SKUP U PODGORICI

"Regionu prijeti migrantska kriza"

Regionu prijeti migrantska kriza, i to pitanje mora rješavati Evropka unija (EU) zajedno sa Zapadnim Balkanom. U tome su saglasni predstavnici zemalja regiona koji su se okupili na konferenciji o evropskim integracijama u Podgorici.

Rješavanje sukoba na Srednjem i Bliskom istoku je neophodno, ali ono što su posljednice je i migrantska kriza koja je u najavi, a koliko smo blizu nje, i šta će učiniti EU i zemlje Zapadnog Balkana?

"Zavisi o politici i našoj i EU. Mislim da u ovom tenutku EU nema zajedničku politiku, ali što se rute za koju samo mi zainteresovani od Turske, Njemačke preko svih nas, što se nas tiče to je u prvom redu temeljno na saradnji sa Turskom, koja to može otvoriti, ali može i spirječiti", ocijenila je članica hrvatskog parlamenta Vesna Pusić.

Jedini mogući odgovor je da se zemlje Zapadnog Balkana i EU dogovore i donesu moguća rješenja, smatra slovenački ministar inostranih poslova.

Peter grk-  - slovenija 06 14

"Migrantsko pitanje nije nešto što će biti riješeno do sjutra, to je pitanje koje je će biti tu i u budućnosti, na njega ne možemo odgovoriti samo sa polja sigurnosti, mora biti rješenje koje će obuhvatiti sve instrumente koje ima EU na volju, a jedno od tih instrumenata je i proširenje na Zapadni Balkna", kazao je nacionalni koordinator za Zapadni Balkan i ministar spoljnih inostranih poslova Slovenije, Petar Grk.

I u Bosni i Hercegovini državne institucije su na testu.

"Ono što je u BiH nije dobro da zbog kompleksnosti i unutrašnje strukture institucije su zaista na testu na koji način da se suoče s tom krizom i to poprima političku dimenziju koja nužno nije dobra i ne doprinosi rješavanju samog problema. Ni EU unutar sebe nema rješenje tog problema što svakako ima implikcije i na Balkan i taj problem dodatno pojačava kada su u pitanju zemlje Balkana", smatra Srđan Blagovčanin.

Na samitu u Briselu postignut je dogovor o rješavanju migratnske krize, međutim i dalje ima dosta posla kako bi prebrodili različite stavove zemalja članica.

A zemlje članice i institucije EU već više od dvije godine pokušavaju da dođu do sporazuma koji bi im omogućio da reaguju efikasnije nego 2015, kada je migratnska kriza otpočela.

Dragana Mrkić, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније