Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 06. 2018. 15:03 >> 14:52
1

GVOZDENOVIĆ SAOPŠTIO

Velika očekivanja od Samita u Londonu

Samit u Londonu, koji će se održati narednog mjeseca, trebalo bi da rezultira konkretnim dogovorima u cilju jačanja regionalne saradnje u više segmenata i obezbijedi prevazilaženje političkih izazova koji koče progres regiona, ocijenio je potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović.

On je u Londonu, na konferenciji o Zapadnom Balkanu, saopštio da rad na razvoju infrastrukture i ekonomije nije po automatizmu doveo do unaprijeđenja saradnje u regionu kada je riječ o bezbjednosti, vladavini prava, rješavanju bilateralnih pitanja i pitanja pomirenja, koji predstavljaju temeljne probleme regiona.

„Zato je važno da Londonski samit rezultira konkretnim dogovorima koji će doprinijeti jačanju regionalne saradnje u tim segmentima i obezbijediti da se prevaziđu politički izazovi koji koče progres regiona", rekao je Gvozdenović u Domu lordova u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva.

Konferencija je, kako je saopšteno iz Kabineta Gvozdenovića, održana u susret Samitu Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, koji će se održati u Londonu 9. i 10. jula.

"Imajući u vidu da je Crna Gora prepoznata kao zemlja sa jako dobrim susjedskim odnosima, te da nemamo otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima, naš interes je da finansiranje infrastrukturnih projekata ostane u fokusu i na samitu u Londonu i da se definišu nova finansiranja", rekao je Gvozdenović.

Gvozdenović je dodao da ovogodišnji samit EU-Zapadni Balkan treba da obezbijedi rezime ostvarenog napretka u prethodne četiri godine i pruži odgovor na pitanje koliko i u kojim segmentima je proces unarijedio regionalnu saradnju Zapadnog Balkana.

On je podsjetio da je najviše konkretnih projekata i inicijativa pokrenuto u ekonomskoj dimenziji povezivanja i to u oblasti povezivanja saobraćajniih i energetskih infrastruktura, a prošle godine u Trstu i u oblasti digitalizacije i saradnje u nauci.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније