Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

29. 06. 2018. 11:10   >>  10:58 8

DPS SAOPŠTIO

Sloboda izražavanja da ne ugrozi druga prava

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj je država dobila spor u predmetu Željko Ivanović i Daily Press protiv Crne Gore, potvrda je profesionalnosti crnogorskih sudova, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

 

Iz DPS je saopšteno da je ta presuda upozorenje da "pravo na slobodu izražavanja nije apsolutno, te da se njegovim ostvarivanjem ne smiju kršiti druga prava garantovana Konvencijom o ljudskim pravima".

"Sud je utvrdio da djelovi novinarskih tekstova objavljenih u dnevnim novinama 'Vijesti', a kojim se predsjednik DPS-a Milo Đukanovic, bivši premijer, a sadašnji predsjednik Crne Gore, na brutalan način optužuje za izvršenje teških krivičnih dijela, nijesu nikakvi vrijednosni sudovi već navodi koji prethodno nijesu provjeravani ni dokazani, a imali su za cilj da diskredituju ne samo Đukanovića već i njegovu porodicu. Evropski sud smatra da su optužbe u tekstu objavljenom u Vijestima bile naročito ozbiljne, a da podnosioci predstavke, Željko Ivanović i Daily Press nijesu ničim te navode potkrijepili. Podsjećaju "Izostalo je prihvatanje greške ili javno izvinjenje, a Ivanović je bio 'istrajan u vrijeđanju reputacije tužioca'', navodi Sud", podsjećaju iz DPS-a.

U ovoj partiji se nadaju da će "ovakva presuda ugledne međunarodne institucije, kakav je Evropski sud za ljudska prava, doprinijeti uspostavljanju i poštovanju standarda profesionalnog novinarstva".

"I da će stav da se prava drugih ljudi ne smiju kršiti pod izgovorom da se radi o slobodi izražavanja postati temeljni princip rada medijskih poslenika u Crnoj Gori", istakli su iz DPS-a.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније