Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Mina ]

28. 06. 2018. 18:07 >> 17:55
1

SASTANAK U BRISELU

EK: Ostvaren napredak u više oblasti

Crna Gora je, od početka pregovaračkog procesa, napravila značajan napredak u oblastima koje pokriva Pododobor za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije (EK), ocijenjeno je na sastanku u Briselu.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji (EU) i procesu pristupanja EU u Generalnom sekretarijatu Vlade su saopštili da je danas u Briselu održan sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i EK.

„Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima klimatskih promjena, životne sredine, energetike, regionalne politike i saobraćaja“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti i planirane mjere i sa kolegama iz EK razmijenili mišljenja u vezi s budućim izazovima, najboljim i najefikasnijim rješenjima u pogledu sprovođenja pravne tekovine i jačanja administrativnih kapaciteta u tim oblastima.

Generalna direktorica za životnu sredinu u Ministarstvu, Ivana Vojinović, koja je predsjedavala Pododborom u ime Crne Gore, podsjetila je da je, od početka pregovaračkog procesa, država napravila značajan napredak u pomenutim oblastima.

Ona je navela da to potvrđuje otvaranje poglavlja 14 - Saobraćajna politika, 15 - Energetika, 21 - Trans-evropske mreže i 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenta, kao i dostavljena pozicija za otvaranje poglavlja 27 - Životna sredina i klimatske promjene.

Vojinović je saopštila da su preduzeti napori tokom prethodnog perioda dali vidljive rezultate u tim oblastima, kao i da su oni prepoznati i vrijednovani od evropskih partnera, prije svega EK, koja je najvažniji partner Crnoj Gori u procesu pristupanja.

Vojinović je ocijenila da se sastanak Pododbora održava u veoma bitnom momentu za Crnu Goru.

Ona je saopštila da je Vlada odlučna u ispunjavanju preuzetih obaveza kako bi se održala dobra dinamika napredovanja u oblastima koje pokriva taj Pododbor.

Predstavnica Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Hesus Žimeno, je pohvalila napredak koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, posebno u poglavljima koja se odnose na saobraćaj i energetiku.

Ona je kazala da očekuje da će uskoro biti otvoreno poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene.

Prethodni sastanak Pododbora održan je u junu prošle godine u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније