Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 06. 2018. 16:10 >> 16:09
2

BRAJOVIĆ - EL MALKI

CG i Maroko faktori stabilnosti

Crna Gora i Maroko stabilizujući su fakori u regionima Zapadnog Balkana i Sjeverne Afrike, ocijenjeno je na sastanku predsjednika parlamenta, Ivana Brajovića i predsjednika Predstavničkog doma Maroka, Habiba el Malkija.

Brajović i Malki su danas potpisali Protokol o parlamentarnoj saradnji kojim su, kako je saopšteno iz Skupštine, stvorene osnove za jačanje bilateralnih odnosa saradnjom parlamentarnih radnih tijela, grupa prijateljstva, kao i stručnih službi ova dva zakonodavna doma.

Oni su na konferenciji za novinare nakon sastanka ocijenili da Crna Gora i Maroko dijele iste vrijednosti i da predstavljaju stabilizujuće fakore u regionima Zapadnog Balkana i Sjeverne Afrike.

„Vezano za migrantsku krizu, sagovornici su se saglasili da to pitanje mora biti predmet ozbiljnog razmatranja, pri čemu je Brajović iznio iskustvo Crne Gore koja je prije par decenija predstavljala utočište velikom broju ljudi sa ratom zahvaćenog područja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na sastanku razgovarano o razmjeni iskustava u odnosima sa Evropskom unijom (EU) i NATO, sa fokusom na dalje intenziviranje parlamentarne i ekonomske saradnje Crne Gore i Maroka.

Brajović je kazao da dobri politički odnosi i posjete na najvišem nivou treba da rezultiraju intenzivnijom ekonomskom saradnjom, u interesu građana naših država.

„Očekujem da će uslijediti komunikacija na nivou izvršne vlasti i da ćemo tokom narednih susreta imati čime da se pohvalimo, napretkom saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i ekologije“, rekao je Brajović.

El Malki je kazao da Maroko veoma cijeni i da je čestitao Crnoj Gori na velikim uspjesima u okviru pregovora sa EU.

„Podržavamo taj proces i želimo da se on u najkraćem mogućem roku uspješno završi, isto kao što smo svesrdno pozdravili učlanjenje Crne Gore u NATO. To je jedna suverena odluka koja još jednom objašnjava i potvrđuje poseban status, poseban položaj Crne Gore i njenu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u balkanskoj regiji“, naglasio je el Malki.

Prema njegovim riječima, Protokol o saradnji parlamenta dodatno će ojačati odnose.

„Riječ je o jednom mladom prijateljstvu, ali ono se upisuje u istorijske veze između naših naroda, koje imaju duboke korijene. Time se objašnjava u kojoj mjeri smo mi okrenuti budućnosti, upravo zbog tih zajedničkih vrijednosti koje dijelimo i čime se na kraju ovog susreta potvrđuje zajednička želja da formiramo Grupe parlamentarnog prijateljstva“, rekao el Malki.

Sastanku sa predsjednikom predstavničkog doma Maroka prisustvovali su poslanici i predsjednici dva skupštinska odbora Radule Novović i Andrija Nikolić.

Predsjednici Brajović i El Malki su, kako je saopšteno, položili vijenac na Spomenik partizanu borcu i posjetili manifestaciju „Marokanska nedjelja“ koja se održava na Trgu nezavisnosti.

Iz Skupštine su kazali da je posjeta el Malkija prva zvanična posjeta nekog marokanskog državnika Crnoj Gori.

Maroko je, kako se navodi, među prvim državama koja je priznala Crnu Goru.

El Malki je član Akademije Maroka, profesor ekonomije na Univerzitetu Muhamed V, dobitnik Velike medalje frankofonije Francuske akademije i francuske Legije časti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније