Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

25. 06. 2018. 14:10 >> 13:58

CDT SAOPŠTIO

"Plan optimizacije ne smije biti formalnost"

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je danas Vladu da ne usvoji Plan optimizacije javne uprave dok ne bude značajno ne poboljšan.

CDT je pozvao Vladu da ne usvaja Plan dok ne usvoje njihove primjedbe, kao i primjedbe drugih institucija.

"I dok ne ispuni svoju svrhu i da precizne odgovore – koliki je optimalan broj zaposlenih u javnoj upravi, gdje postoji, a gdje manjak zaposlenih i kako će se taj broj zaista optimizovati", kazala je zamjenica direktora CDT-a Biljana Papović.

Ona je ocijenila da je proces optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru ključni segment reforme javne uprave koji se sprovodi kako bi imali efikasnu i ka građanima usmjerenu državnu administraciju.

"Međutim, u tom procesu smo do sada primijetili značajne nedostatke i propuste, a otpori ovoj reformi su očigledni i na centralnom i na lokalnom nivou", navela je Papović.

On je podsjetila da je Strategijom reforme javne uprave i njenim Akcionim planom planirano da se do ove godine broj zaposlenih na centralnom nivou smanji za tri odsto, na lokalnom za pet odsto, dok bi do 2020. na centralnom nivou trebalo smanjiti pet odsto, a na lokalnom deset.

Papović je ukazal da su prošle godine određene polazne vrijednosti po kojima je ukupan broj zaposlenih na centralnom nivou 39.306, a na lokalnom 12.174.

"Nakon 11 mjeseci koliko su predstavnici različitih institucija izrađivali Plan optimizacije, nijesmo dobili dokument koji definiše jasan put za potrebne promjene, ne analizira specifičnosti organa, nema podataka o potrebama pojedinačnih institucija, niti sadrži finansijsku procjenu sredstava koja su potrebna za njegovu realizaciju", navela je Papović.

Ona je rekla da su predložene mjere i aktivnosti za rješavanje tog problema su pripremljene na taj način da sa velikom sigurnošću može tvrditi da neće dovesti do zacrtanog cilja – stvarne optimizacije broja zaposlenih u upravi.

"Posebno zabrinjava to što prioritetne politike Vlade nijesu usklađene, već su u koliziji, pa je u godini kad je Strategijom predviđeno smanjenje broja zaposlenih, usvojen Kadrovski plan Vlade za 2018. kojim se predviđa povećanje broja zaposlenih za 1,79 odsto (704 službenika i namještenika)", ocijenila je Papović.

CDT smatra da je za uspješno sprovođenje ovog procesa neophodna politička volja, kao i odlučna akcija svih institucija.

"Bez ozbiljnog plana, proces optimizacije će se svesti na puku formalnost, a reforma javne uprave će biti sve dalja od suštinskog cilja – stvaranja efikasne, odgovorne i transparentne državne administracije", zaključila je Papović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније