Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

24. 06. 2018. 14:53   >>  14:42 3

PROFESIONALIZACIJA DIK-A

Škrelja: Potrebna konkretna rješenja

Svaka inicjativa za profesionalizaciju Državne izborne komisije (DIK) je dobro došla, ali preko novina i medija se ne doprinosi poboljšanju izborne infrastrukture, poručio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ljuiđ Škrelja.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) predstavio je nedavno rješenja za uspostavljanje nezavisnog DIK-a, između ostalog i donošenje zakona o izbornoj administraciji kojim bi se uredio rad ključnog organa za sprovođenje izbora.

Škrelja je agenciji MINA kazao da je svaka inicijativa dobro došla, ali da se preko novina i medija ne doprinosi poboljšanju izborne infrastrukture.

„Trebaju nam konkrentni predlozi, da sjednemo i da se dogovaramo oko svega što je interes da DIK, kao najznačajni državni organ za sprovođenje izbora, bude uvažavana, cijenjena i njene odluke budu ispoštovane od svih aktera u izbornom procesu“, rekao je Škrelja.

On je istakao da praksa svih evropskih modernih država ide ka tome da se značajna radna tijela i državni organi koji se bave izborima profesionalizuju i dodao da ne smatra da je incijativa CDT loša.

„Ali se plašim da li je crnogorsko društvo spremno za to“, rekao je Škrelja i dodao da se, kada opozicija izgubi izbore, krivica nađe u izbornom zakonodavstvu i drugim radnjama.

Komentarišući predlog CDT-a vezano za način izbora člana DIK-a, Škrelja je kazao da se zna procedura i da se ne može sve što je važeće, legitimno i po ovlašćenjima koje zakon i Ustav daje sada deruvirati nekima drugima.

„Postoje tijela i subjekti koja su nadležna za to, na način koji treba da afirmiše izbor DIK-a i ne vidim razlog da treba da se sve izmjesti iz onoga što je državni organ“, naglasio je Škrelja.

On je ukazao da je, kao predsjednik Administrativnog odbora, pet puta objavljivao javni poziv za izbor člana DIK-a iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, na osnovu kriterijuma i mjerila koje su nevladine organizacije utvrdile.

Škrelja je podsjetio na slučaj da je jedan dio nevladinog sektora tražio da se ne izabere kandidat kojeg je predložio drugi dio tog sektora.

Komentarišući poziv CDT-a da političke partije pokrenu hitan dijalog o novom rješenju za stvaranje nezavisnog DIK-a i ostave po strani "svoje političke strategije i taktike", Škrelja je kazao da je DPS spreman da vodi bilo koji dijalog.

„I bez DPS-a nema dijaloga u Crnoj Gori. To su vidjeli i ovi koji idu u radne ekskurzije po Evropi pa se opet vraćaju tamo gdje im je mjesto. A mjesto im je u parlamentu“, dodao je Škrelja.

Prema njegovim riječima, ne može se ultimativnim zahtjevima postići ni jedno prihvatljivo rješenje za sve.

„To nije rješenje, već nametnu i ultimativan zahtjev. Ako hoćemo tako onda ćemo i dalje, svake godine, nakon svakih izbora, imati istu priču“, zaključio je Škrelja.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније