Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

22. 06. 2018. 17:44   >>  17:33 2

REAGOVANJE

Leković: Rakočević izigrava prevodioca Hanu

Iako je to nešto što Demokratska partija socijalista ne može nikako da zaboravi, još jednom ih podsjećamo da je Plan izbornih reformi, koji su javnosti prezentovali lideri Demokratske Crne Gore i GP URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, dobio nepodijeljenu podršku Evropske unije, što dokazuju izjave komesara EU za proširenje, Johanesa Hana kao i poziv komesara Hana delegaciji Demokrata i URA-e u Brisel, saopštio je pomoćnik direktora Demokratske Crne Gore Momo Leković.

On je to naveo reagovanju na izjavu poslanika DPS-a, Nikole Rakočevića, koji je kazao da su Bečić i Abazović u Briselu dobili sugestije za prekid bojkota.

Leković je naveo da su na svim sastancima u Biselu, još jednom ponovljeni afirmativni iskazi o planu Demokrata i Ure, "u kojem je jasno naznačena kategorija uslovnosti povratka Demokrata i URA-e u Parlament koju DPS, kao i mediji njima bliski uporno previđaju zarad iskrivljivanja stvarnosti što kontinuirano rade, između ostalog i kroz učestale atake na strukturu zaposlenih u RTCG."

"Na to je nepotrebno podsjećati, jer vidimo da se nad takvim postupcima danima zgražavaju kako domaća, tako i kompletna međunarodna javnost. Samo što te poruke, očito, nijesu svima jednako razumljive, iako Rakočević misli da ih razumije, izigravajući prevodioca komesaru Hanu", istakao je Leković.

Naveo je da je Planom predviđeno nalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim savjetom, Savjetom RTCG-a i sveobuhvatnom izbornom reformom koja podrazumijeva implementaciju preporuka OEBS-a/ODIHR-a, definisanje zakonskog rješenja zahvaljujući kojem će se svi lokalni izbori održati u istom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u kampanji, osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom zakona i podzakonskih akata, te izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima, potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu opstih lokalnih izbora.

"A tek kada se svi ovi uslovi ispune, tek tada će uslijediti naš povratak u plenum i glasanje u njemu. Ali, to je ono što Rakočević i još neki, osim njega, ne razumiju ili se prave da ne razumiju. Da bismo Rakočeviću kudikamo olakšali razumijevanje Plana izbornih reformi, citiraćemo mu tačku 3 našeg Plana. Ona, doslovce, glasi: „Potrvrđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu“. Ne znamo da li je sadržaj tačke 3. našeg Plana moguće pojasniti tako da ga Rakočević razumije, ali hajde da pokušamo da pojednostavimo: Planom Demokrata i URA-e predviđeno je i u njemu upisano da u plenum povratka nema, dok se ne ispune svi uslovi predočeni ovim Planom", saopštio je Leković.

Ključna je, kako je naveo, kategorija uslovnosti.

"Ako se uslovi o povratku ispune, Demokrate i GP URA su spremne da učestvuju i glasaju u plenumu, ako se ne ispune nisu. Ovo je i najvećim laicima jasno, iz čega proizilazi da kumče nije laik. Ako ništa drugo, makar je ovakvom, namjerno pogrešno interpretacijom Plana izbornih reformi jasno naznačio kojoj frakciji DPS-a pripada, a to mu je, vrlo vjerovatno, bio i jedini cilj", zaključio je Leković.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније