Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

22. 06. 2018. 07:31   >>  07:20 1

TABAK SMATRA

O prednostima članstva govoriti i nakon ulaska u NATO

Komunikaciona strategija "Crna Gora članica NATO-a za period do 2020", koju je Savjet za NATO razmatrao prošle nedjelje, predstavlja dobar način da se crnogorskoj javnosti i nakon pristupanja Alijansi predoče benefiti članstva, ocijenio je hrvatski politički analitičar Igor Tabak.

Iako u Hrvatskoj, koja je članica NATO-a od 2009, nije postojala takva strategija nakon ulaska u Alijansu, Tabak ističe da u Crnoj Gori postoji velika podijeljenost o ovom pitanju zbog čega se o Strategiji s razlogom raspravlja. 

"Hrvatska je imala komunikacionu strategiju tokom pristupanja koja je imala za cilj podizanje podrške savezu i da se objašnjavaju prednosti saveza prije ulaska u NATO, ali nakon toga ne. Činjenica je da nije standardno u većini članica da se strategija usvaja nakon pristupanja, ali je i rijetko da je javnost toliko čvrstvo podijeljena kao u Crnoj Gori oko pitanja članstva", rekao je Tabak za Pobjedu.

Dodaje da je u Hrvatskoj protivljenje ulasku u NATO bilo veoma blago. Nakon što se nijesu ostvarile bojazni koje su se pominjale prije pristupanja, o protivljenju se prestalo govoriti.

"Zato mi se čini da je to pitanje više vezano za lokalnu specifičnost jer u Crnoj Gori i dalje postoji velika podjela po tom pitanju. Sa te strane opravdavam komunikacijsku strategiju jer vjerujem da će se prednosti članstva vidjeti. Posebno, ako dođe do većih elementarnih nepogoda. Onda je to važno saopštiti javnosti i probati ublažiti podjele, koje za većinu drugih zemalja nijesu uobičajene", zaključio je Tabak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније