Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina; B.V.

20. 06. 2018. 07:59 >> 11:37
12

DPS O OPOZICIONOM PLANU

"Može dijalog, ali bez ucjena"

Lideri Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović očekuju podršku komesara EU za susjedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, kome danas predstavljaju Plan izbornih reformi. Iz DPS-a su kazali da su spremni da razgovaraju o platformi opozicije, ali ne ako bude iznesena s "ucjenjivačkim potencijalom".

 

“Očekujemo da dobijemo podršku za naš plan, tim prije što su naši zahtjevi isti kao apeli koji stižu od evropskih partnera, a to je prije svega transformacija ukupnog ambijenta u kojem se održavaju izbori i u kom se djeluje na političkoj sceni”, kazao je Abazović za Radio Crne Gore.

On je naglasio da su očekivanja od sastanka realna.

“Da se uvidi da Crna Gora nije ni samo DPS, ni retrogradna nacionalističa opozicija, već prava evropsaka konstelacija koja bi mogla da bude partner u ostvarivanju krajnjeg cilja, a to je učlanjenje u Evropsku uniju”, kazao je lider URE.

DPS: Dijalogom do rješenja najboljeg za CG

U Demokratskoj partiji socijalista vjeruju da će se URA i Demokarte, nakon posjete Briselu, vratitit u skupštinske klupe. Poslanica Aleksandra Vuković podsjeća da je komesar za proširenje više puta upozoravao da je bojkot Parlamenta nedopustiv.

“Vjerujem da se Hanov odnos prema tom pitanju neće bitno promijeniti ni tokom današnjeg sastanka”, naglasila je ona za Radio Crne Gore.

Vuković ističe da su se stekli svi uslovi da se Demokaret i URA vrate u Parlament. DPS je, kako je kazala, spreman da razgovara o njihovoj Platformi.

“Naravno ukoliko ne bude iznesena sa ucjenjivačkim potencijalom, već sa potencijalom poterebe da se kroz dijalog zaista dođe do rješenja koja bi bila najbolja za Crnu Goru”, poručila je Vuković.

Opozicija u Brisel na poziv Hana

Podsjetimo, URA i Demokrate su ranije saopštile da je Han pozvao Bečića i Abazovića u Brisel, nakon što su dvojica lidera domaćoj i međunarodnoj javnosti predstavili Plan izbornih reformi, o čijoj ozbiljnosti, kako su kazali, osim šireg odobravanja relevantnih domaćih i međunarodnih adresa, svjedoči i posjeta čelnika Demokrata i URA-e Briselu.

Najavljeno je da će Bečić i Abazović predstaviti Hanu Plan izbornih reformi i njegovu razradu, kao i okolnosti koje su dovele do potrebe za takvim razrješenjem trenutne političke situacije u Crnoj Gori.

Planom izbornih reformi Demokrata i URA-e, koji je ponuđen i drugim opozicionim partijama, kao i nevladinom sektoru, predviđeno je nalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim i Savjetom Radio Televizije Crne Gore i sveobuhvatnom izbornom reformom.

Reforma podrazumijeva implementaciju preporuka OEBS-a/ODIHR-a, definisanje zakonskog rješenja kako bi svi lokalni izbori bili održani istog danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u kampanji, osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom zakona i podzakonskih akata, izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa standardima Evropske unije.

Navodi se da se Planom izbornih reformi ne odstupa od uslova koje je opozicija postavila nakon parlamentarnih izbora 2016. godine i značajan je zbog potencijalnih novih kanala za opoziciono djelovanje.

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније