Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

19. 06. 2018. 13:40 >> 13:33
13

POSJETA BRISELU

Bečić i Abazović sjutra sa Hanom

Lideri Demokrata i URE Aleksa Bečić i Dritan Abazović boraviće u naredna dva dana u zvaničnoj posjeti Briselu, na poziv komesara Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje, Johanesa Hana, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Pored Bečića i Abazovića u Brisel idu i generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović i potpredsjednik GP URA, Miloš Konatar, a sa Hanom će se sastati sjutra.

“Hanov poziv uslijedio je nakon što su dvojica lidera domaćoj i međunarodnoj javnosti predočili Plan izbornih reformi, o čijoj ozbiljnosti, osim šireg odobravanja od strane relevantnih domaćih i međunarodnih adresa, svjedoči i ova posjeta Bečića i Abazovića Briselu, u okviru koje će komesaru Hanu Plan izbornih reformi i njegova razrada biti predstavljeni u cjelosti, kao i sve okolnosti koje su dovele do potrebe za jednim takvim razrješenjem trenutne političke situacije u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju, da je Planom izbornih reformi Demokrata i URA-e, koji je ponuđen i drugim opozicionim partijama, kao i NVO sektoru, predviđeno nalaženje održivih rješenja u vezi sa Sudskim savjetom, Savjetom RTCG-a i sveobuhvatnom izbornom reformom koja podrazumijeva implementaciju preporuka OEBS-a/ODIHR-a.

Planom je predviđeno i definisanje zakonskog rješenja zahvaljujući kojem će se svi lokalni izbori održati u istom danu, donošenje Kodeksa etičkog ponašanja u kampanji, osnivanje nezavisnog tijela za nadzor nad dosljednom primjenom zakona i podzakonskih akata, te izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima.

“Evropski komesar Han, ubrzo po objavi Plana, pohvalio je konstruktivan angažman u debati i reformama koje su kreiranjem ovog Plana pokazali Demokrate i URA i najavio diskusiju sa Bečićem i Abazovićem koja će uslijediti, počevši od sjutra”, podsjećaju Demokrate.

Navode i da se Planom izbornih reformi ne odstupa od uslova koje je opozicija postavila nakon parlamentarnih izbora 2016. godine i značajan je zbog potencijalnih novih kanala za opoziciono djelovanje, zbog čega su, kako poručuju Demokrate i GP URA ovaj plan i ponudili opozicionim subjektima u Crnoj Gori, kao i nevladinom sektoru.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније