Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

18. 06. 2018. 14:32   >>  14:20

SKUPŠTINA CG

Predlog zakona o Sudskom savjetu na tekućem zasijedanju

Crnogorski parlament će na sjednici, koja je počela danas, razmatrati Predlog zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, jer sadašnjim članovima Savjeta mandat ističe 2. jula.

To su odlučili poslanici crnogorskog parlamenta, na početku današnje sjednice.

Dopunama Zakona predviđeno je da predsjednik i članovi Sudskog savjeta kojima prestaje mandat usljed isteka vremena na koje su birani nastavljaju da vrše dužnost do proglašenja novog sastava.

„Predlog zakona neophodno je donijeti po skraćenom postupku, kako bi se obezbijedilo nesmetano funkcionisanje Sudskog savjeta i nakon isteka njegovog mandata i stvaranje uslova za nesmetano funkcionisanje sudske grane vlasti i zaštitu nezavisnosti i samostalnosti sudova", kaže se u obrazloženju Vlade.

Prema ocjeni Minuistarstva pravde, predlog o nastavku mandata članovima Sudskog savjeta u skladu je sa standardima propisanim Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi trajanja mandata sudija Evropskog suda za ljudska prava.

„Prema Evropskoj konvenciji sudije Evropskog suda za ljudska prava ostaju na dužnosti i nakon isteka mandata, dok ne budu zamijenjeni“, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, uporište za predloženo pravno rješenje daje i sistemsko tumačenje Ustava Crne Gore koji osnovnim odredbama utvrduje načelo podjele vlasti, a koje bi bilo ugroženo nefunkcionisanjem sudske vlasti.

„Kao i tumačenje odredbi Ustava kojima je propisano da Vlada kojoj je prestao mandat nastavlja rad do izbora Vlade u novom sastavu", kažu u Ministarstvu pravde.

Kako se ocjenjuje, zakonom se unapređuje i postupak izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika koje bira Skupstina Crne Gore, na predlog nadležnog radnog tijela.

Navodi se da se pokazalo neophodnim preciziranje ovog člana u dijelu koji se odnosi na predlog za izbor člana Sudskog savjeta koji Skupštini podnosi nadležno radno tljelo.

"Na naćin što istovremeni izbor sva četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, više nije uslovljavajudeg značaja za izbor tih članova za koje postoji potrebna parlamentarna većina", kaže se u obrazloženju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније