Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 06. 2018. 11:05   >>  10:54 4

NIKOLIĆ I AMBASADORI

NATO podrška naporima za članstvo u EU

NATO saveznici Crne Gore najsnažnija su podrška nastojanjima naše države da postane članica Evropske unije, zajednička je ocjena sa odvojenih sastanaka predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića, sa ambasadorima Holandije, Španije, Portugal i Kanade u Beogradu.


Nikolić je tokom sastanaka sa nerezidentnim ambasadorima, od kojih su tri predstavnika zemalja članica EU, ponovio nedvosmisleno opredjeljenje Crne Gore da usvaja nova znanja, vrijednosti i iskustva, kako bi se i formalno našla u društvu najrazvijenijih zemalja Evrope.

Napominjući da naša država predvodi proces pristupanja EU, Nikolić je saopštio da Crna Gora prepoznaje da je zatvaranje poglavlja najzahtjevniji dio pregovara, uz uvjeravanje da će crnogorske institucije uspješno savladati i taj izazov.

Ambasador Kraljevine Holandije, Hank Van den Dool, istakao je da je u interesu njegove države i same Evropske unije, da se proces proširenja na Zapadni Balkan nastavi, napominjući da je Crna Gora na jasnom putu ka članstvu u Uniji.

"U tom smislu, Nikolić je podsjetio da su nedavno premijeri Holandije i Crne Gore u Sofiji održali sastanak, koji je bio mnogo više od susreta na marginama i na kojem je dogovoreno intenzviranje međudržavnih kontakata na svim nivoima. Ambasador Kraljevine Španije Migel Fuertes Suarez, potencirao je važnost političke stabilnosti, koja je bila ključni faktor svih unutrašnjih i međunarodnih uspjeha Crne Gore, uz ocjenu da većina država Evrope može na tome da pozavidi", navodi se u saopštenju.

Ambasador Portugala August Peixoto, kazao je da proces harmonizacije crnogorskog zakonodavstva sa evropskim teče planiranom dinamikom, te da građani Crne Gore mogu i danas, da osjete standarde Unije u svojoj zemlji.

"Ambasadorka Kanade Kathleen Csaba, između ostalog istakla je da poseban most saradnje dvije države čini i oko 4000 iseljenika iz Crne Gore koji žive i rade u Kanadi, koji predstavljaju značajan dio sveukupnog multikultularnog i multietničkog mozaika koji je jedan glavnih vrijednosti ove države. Predsjednik Odbora Nikolić i nerezidentni ambasadori razgovarali su i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavini prava, stanju na medijskoj sceni, kao i o aktuelnim investicionim projektima. Takođe, naglašena je potreba za intenziviranjem dijaloga na parlamentarnom nivou, te su u tom smislu dogovoreni konkretni koraci koji imaju za cilj unapređenje međuparlamentarne saradnje, posebno u dijelu ekspertske podrške koja može biti od velikog značaja za Skupštinu Crne Gore u daljim fazama državnog razvoja", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније