Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 06. 2018. 14:36 >> 14:46
7

RADONJIĆ OCIJENIO

Inicijativa Bečića i Abazovića nedorečena i problematična

Povodom inicijative koju su predstavili lideri Demokrata u Građanskog pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, Goran Radonić iz Ujedinjene Crne Gore, ističe da se nameće više konstatacija i zaključaka. Ocjenjuje je nedorečenom i problematičnom.

"Najprije, pošto su istakli kako se obavezuju da će učestvovati u nekom parlamentarnom odboru sačinjenom od vlasti i opozicije, prekršili su svoje mnogo puta ponovljeno obećanje da neće 'ni po cijenu života' čak ni da sjednu sa DPS-om. Govorili su često i o izdaji. Dobro bi bilo da našoj javnosti saopšte da li je ono što su do prije samo par sedmica nazivali izdajom sad izmijenilo karakter, i postalo 'put kojim žele da idu naprijed, jer ne žele unazad'?", kazao je Radonjić.

On dodaje da bi se "očekivalo bi se da inicijativa bude usaglašena najprije sa opozicijom, radi zajedničkog i koordinisanog djelovanja, o čemu stalno govore mnogi iz opozicije, samo nekako uvijek zaboravljaju da tako i postupe".

Ovako, ocjenjuje, sami donose inicijativu, pa onda, poručuje, imaju i odgovornost za njene rezultate ili neuspjeh.

Satra da bi bilo dobro da saopšte šta će da urade ako DPS ne pristane ni na šta, ili pristane samo na dio njihovih predloga.

"U čitavom predlogu mnogo je nedorečenosti i neodređenosti, ali i veoma problematičnih elemenata, koji govore i o neozbiljnosti i o ignorisanju elementarnih principa, i o neodgovornosti prema građanima", ocijenio je Radonjić.

Ne radi se, kaže, samo o tome da se krši data riječ, i daodaje da ga odnos prema građanima u ovom slučaju podsjeća veoma na DPS.

"Jedna od najkrupnijih zamjerki ne samo konkretnoj inicijativi nego i pristupu uopšte jeste kome je upućen taj 'Plan' kojim bi navodno trebalo rješavati veliku krizu našeg društva", kazao je Radonjić.

On smatra da je trebalo da bude upućen opoziciji, DPS-u, ili Skupštini, kao instituciji u kojoj bi trebalo da učestvuju u radu pralamentarnog odbora.

"Oni su svoj 'Plan' poslali, kako ističu, institucijama EU, i sada od njih očekuju 'reakciju i izjavu o prihvatljivosti'. Ponašaju se, dakle, kao da je Crna Gora protektorat i da nije važno šta misle građani Crne Gore ni njihovi politički predstavnici", kazao je Radonjić.

Na taj način se, dodaje, već godinama ponaša DPS, usaglašavajući, kako je kazao, odluke sa strancima, nekad i direktno suprotno onome što građani žele.

"Ako ne bi trebalo da pitamo građane i njihove predstavnike nego nekoga sa strane, bilo koga, o prihvatljivosti političkih odluka, onda nama ne trebaju ni Skuština ni odbori ni bilo kakve institucije, pa ni stranke, već nam trebaju namjesnici. Smisao borbe za slobodu i demokratiju mora biti ne da se jedni centri moći zamijene drugima, već da građani biraju vlast koja donosi odluke, a onda za njih i odgovara građanima", zaključio je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније