Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

14. 06. 2018. 08:00   >>  07:49 6

STAV ANALITIČARA

Male šanse za bilateralni dogovor o Prevlaci

Gotovo je nemoguće da Crna Gora i Hrvatska postignu bilateralni dogovor o razgraničenju na Prevlaci, već će to pitanje 'završiti' pred međunarodnim sudom, saglasni su hrvatski analitičar Davor Đenero i nekadašnji crnogorski šef diplomatije, Branko Lukovac.

 

Hrvatska Vlada saopštila je u utorak da je spremna za bilateralni dogovor sa Crnom Gorom u vezi sa pitanjima Prevlake.

Đenero je za Pobjedu kazao da je to što je učinila Hrvatska samo impuls da se uđe u još jedan krug razgovora, kako bi se postigao dogovor o tome koji sud će odlučivati o pitanju Prevlake.

“Treba se dogovoriti da li će to biti Međunarodni sud pravde, pred kojim je i za Hrvatsku i za Crnu Goru postupak besplatan, jer je to sud Ujedinjenih nacija ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, pred kojim je, takođe, besplatan postupak za ove dvije zemlje “, rekao je Đenero.

On je naveo da nije uvjeren da je moguće postići bilateralni sporazum o razgraničenju na Prevlaci.

“Ne vjerujem da će Hrvatska ikad više pristati na ad hoc arbitraže, kao što je pristala pritisnuta od Slovenije, nego da će insistirati na tome da se problem rješava po međunarodnom pravu”, kazao je Đenero.

On je dodao da je Hrvatskoj u interesu da se pitanje Prevlake pokrene samo zbog toga što je ono daleko manje složeno nego rješavanje pitanja sa Bosnom i Hercegovinom (BiH) i Srbijom.

Lukovac je kazao za Pobjedu da bi bilo dobro kada bi se dogovor mogao postići, ali da ne vjeruje u to. 

“Smatram da neće biti moguće da se pitanje razgraničenja bilateralno riješi, s obzirom na to da su političke strukture i u jednoj i u drugoj državi uvjerene da Prevlaka pripada baš njima. Oni ne mogu bez velikog rizika da odstupe od onoga što su očekivanja njihove političke javnosti”, rekao je Lukovac. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније