Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

14. 06. 2018. 11:05   >>  12:00 2

SKUPŠTINSKI ODBOR

Podržali Predlog zakona o Predsjedniku

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu jednoglasno je podržao Predlog zakona o Predsjedniku Crne Gore, kojim je predviđeno da, poslije prestanka funkcije, ima pravo na počasni naziv, naknadu zarade i da koristi službeni automobil sa vozačem.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, kazala je da ustavno određene da predsjednik predstavlja Crnu Goru u zemljini i inostranstvu, komanduje Vojskom, proglašava zakone, raspisuje izbore za Skupstinu i vrši duge poslove, ukazuje na značaj i ugled funkcije predsjednika države.

„Uspostavljanjem punog međunarodnog subjektiviteta vraćanje identiteske vrijednosti 21. maja 2006. ugled u međunarodnoj i domaćoj javnosti, posebno poštovanje i vrednovanje institucije predsjednika, ukazuje na potrebu normativnog uređenja pitanja koja se odnose na obezbjeđivanje uslova za obavljanje funkcije predsjednika i njegova prava nakon prestanka funkcije“, navela je Pribilović.

Ona je kazala da se prvi put zakonom uređuje funkcija predsjednika, navodeći da pravni sistem niju unio novinu što se tiče nadležnosti i prava predsjednika Crne Gore.

Povodom retroaktivnog dejstva u Predlogu zakona, Pribilović je kazala da pravo na počasni naziv bivši predsjednik proizilazi iz statusa predsjednika Crne Gore imajući u vidu ustavne nadležnosti i način i postupak njegovog izbora.

Kako je dodala, predloženim rješenjem da predsjendik države ima pravo na naknadu od 70 odsto zarade koju je primio u poslednjem mjesecu prije prestanka funkije ukazuje na postojanje javnog interesa da se sačuva integritet predsjednika i iskaže poštovanje i državni odnos prema institucijama.

„Javni interes se ogleda i u činjenici da po prestanku funkcije, imajući pravo na korišćenje kancelarije i administrativnu podršku, bivši predsjednik kroz stečeno državničko i diplomatsko iskustvo djeluje u najboljm interesu građana doprinoseći razvoju Crne Gore i njenim integracijama“, rekla je Pribilović.

Predsjednik Odbora, Željko Aprcović, rekao je da Predlog zakona treba podržati s obzirom da precizno definiše prava, obaveze i materijalni status nakon isteka predsjedničkog mandata.

Na njegovo pitanje da se objasni položaj Generalnog sekretara koji se bira na pet godina, Pribilović je kazala da je još od 2007. godine postoji odluka o Generalnom sekretarijatu predsjednika Crne Gore, gdje je prepoznat generlani sekretar i njegove prava, obaveze i nadležnosti.

„Te odredbe smo samo inkorporirali u novi Predlog zakona kojim je tačno definisano koja su njegova prava i obaveze“, objasnila je ministarka.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Jovanka Laličić, kazala je da je dobro što se zakon o predsjedniku našao na dnevnom redu, koji su države u okruženju davno riješile i već primjenjuju.

„Zakonom se konačno okrećemo prema unutrašnjem planu da jasno kažemo da institucije države treba štititi, razvijati i jačati njihov dignitet i integritet“, rekla je Laličić navodeći da će glasati za usvajanje zakona.

Ona je kazala da je dobro što je u predloženom zakonu dato obrazloženje javnog interesa za povratno dejstvo i dodala da smatra da je tekst zakletve u zakonu suvišan.

Pribilović je objasnila da je Vlada predložila da zakletva bude u Predlogu zakona, da bi mogli korigovati njen tekst ukoliko poslanici budu smatrali da je potrebno.

Poslanica DPS-a, Maja Ćatović, ocijenila je dobrim što je zakon kojim se uređuje položaj predsjednika države u proceduri.

Prema njenim riječima, ovakvu praksu koju imaju zemlje u okruženju, ali i Evropi, trebalo je ranije riješiti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније