Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

13. 06. 2018. 16:20 >> 16:24
3

BOŠKOVIĆ - PARLI

Nema bezbjednosti bez evroatlantske vizije

Crna Gora će ostati posvećena jačanju saradnje sa NATO saveznicima, kao dio porodice država čiji se odnosi zasnivaju na povjerenju i uzajamnoj podršci, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković, tokom sastanka sa ministarkom vojske Francuske Republike, Florans Parli.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je tokom sastanka u Parizu, apostrofirao ulogu naše zemlje kao promotera prozapadnih vrijednosti i Sjevernoatlantskog saveza u regionu, kao i značaj podrške koju je Francuska pružila Crnoj Gori u reformi sistema odbrane.

Pohvalio je i dosadašnju saradnju u oblasti vazduhoplovstva i mornarica dvije vojske, naoružanja, učenja francuskog jezika, učešća u mirovnim misijama i kodifikacije.

Bošković je naveo da Crna Gora izuzetno cijeni vidljivo prisustvo Francuske u regionu Zapadnog Balkana, istakavši da „ovaj region ne može biti stabilan bez jasne evroatlantske vizije, kao što ni Evropa ne može biti bezbjedna bez pune integracije Zapadnog Balkana“.

Poručio je i da se jedino zajedničkim naporima možemo izboriti sa bezbjednosnim izazovima, te potvrdio spremnost Crne Gore za učešće u međunarodnim misijama i operacijama, kako bi doprinijela globalnoj bezbjednosnoj sceni, u cilju očuvanja mira i stabilnosti.

Bošković je upoznao ministarku Parli da Crna Gora intenzivno radi na modernizaciji vojne opreme, što će omogućiti našoj Vojsci da se ravnopravno sa saveznicima suoči sa savremenim bezbjednosnim prijetnjama.

Bošković je naveo i da je Crna Gora odabrala sistem kolektivne odbrane kao svoju budućnost, i opredijelila se za kontinuirano ulaganje u sistem odbrane, sa ciljem jačanja interoperabilnosti svojih snaga.

Ministarka Parli se zahvalilia crnogorskom kolegi na posjeti, izrazivši zadovoljstvo postignutim napretkom i reformama u sistemu odbrane Crne Gore, uz očekivanje da će i ostale zemlje regiona slijediti naš primjer.

Naglasila je da je naša zemlja prepoznata kao kredibilan saveznik, te da će punopravno članstvo Crne Gore doprinijeti stabilnosti međunarodne zajednice.

Francuska ministarka se posebno fokusirala na bezbjednosne rizike i prijetnje današnjice, te istakla da se saveznici moraju držati skupa, kako bi na pravi način sačuvali vrijednosti koje baštine demokratska društva. Poručila je da će Francuska nastaviti da podržava Crnu Goru, u cilju jačanja njenih kapaciteta u oblasti sistema odbrane i bezbjednosti.

“Sagovornici su se složili da postoji prostor za intenziviranje odbrambene saradnje dvije zemlje, te izrazili spremnost za jačanje odnosa u predstojećem periodu, u domenu zajedničkog interesa”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Bošković boravi na sajmu naoružanja „Eurosatory 2018“, koji traje do 15. juna u Parizu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније