Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Mina [ Objavio: O.Z. ]

13. 06. 2018. 15:36   >>  22:23 21

ĐUKANOVIĆ KRITIČARIMA

Smjena Kadije neće uticati na integracije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da smjena direktorice RTCG Andrijane Kadije neće uticati na dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Upitan da li će komentari sa međunarodnih adresa koji su stigli nakon smjene Kadije uticati na dalji put Crne Gore ka EU, Đukanović je saopštio da je Crna Gora imala dosta kritičara, koji smatraju da se neki zvaničnici miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore.

To je izjavio novinarima nakon svečane akademije kompanije Plantaže, povodom 55 godina postojanja.

"Prije svega mislim da to ne može i neće uticati na tempo puta Crne Gore ka Uniji. Svima u Crnoj Gori, a i onima koji se bave Crnom Gorom, treba malo više udubljenosti i više informacija da bi razumjeli suštinu procesa koji se odvija", kazao je Đukanović.

On je dodao da svi žele da Crna Gora ostvari do kraja svoje planove.

"Svi treba da razumijemo da to što smo usvojili moramo beskompromisno primjenjivati i da to mora biti neselektivno primijenjeno, da se vladavina prava ne može odnositi samo na one koji nam se ne dopadaju a da uvijek tražimo razloge za izuzetke onih koji nam se dopadaju. To moraju jednako dobro razumijeti naši evropski partneri. Mi nijesmo iz nužde opredijeljeni da budemo dio EU, cijelu svoju istoriju Crna Gora je živjela izvan EU", istakao je Đukanović.

Predsjednik je ubijeđen da Crna Gora može da ostvari svoj cilj.

"A to je da dostigne evropski kvalitet života - i kao članica EU, i ukoliko se kojim slučajem dogodi da usljed kontroverzi kojima danas prisustvujemo, EU odluči da uspori ili čak potpuno zaustavi proces ujedinjenja Evrope, mi moramo biti spremni i za jednu i za drugu soluciju", kazao je Đukanović.

Poziv opoziciji da se vrati u Skupštinu

Govoreći o saradnji sa opozicijom, Đukanović je rekao da je uvijek otvoren da čuje koji su još to konkretni koraci koje bi vlast trebalo da preduzmemo da opozicija bude u parlamentu.

Đukanović je rekao da je opozicija sama promovisala, kao svoj cilj nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima 2016. godine, da blokadom državnih institucija skrati mandat i dovede do prijevremenih parlamentarnih izbora.

„To nije interes onih koji su na tim izborima pobijedili regularno. U otežanim, neravnopravnim, nepravednim uslovima izloženi brutalnom pritisku sa jedne od ključnih međunarodnih adresa“, kazao je Đukanović.

On je rekao da vlast nakon što je pobijedila na izborima želi da realizuje one razvijene projekte koje su obećali građanima.

Đukanović je saopštio da nema dana da on, premijer, i predsjednik Parlamenta ne upute poziv opoziciji da se vrati u Skupštinu.

Komentarišući Predlog zakona o predsjedniku i komentare da njima dio moći izmješta u njegovu korist, Đukanović je rekao smatram da je jasno da te komentare daju oni koji zakon nijesu vidjeli zakon.

„To je zakon koji definiše prava bivšeg predsjednika jer se njime niti pretenduje niti može dati novo ovlaštenje aktuelnom predsjedniku, mimo onog koje mu daje Ustav“, kazao je Đukanović.

On je ukazao da su neki komentari, kako je vrlo opasna tendencija da se formira služba predsjednika koju će voditi generalni sektetar.

„To je kao da primijetite kako je opasna tendencija po stabilnost države to što postoji šef računovodstva u komunalnom preduzeću u Podgorici. To je služba koja treba da opsluži nosioca javne funkcije u onomo što su njeogove admnistrativne obaveze“, rekao je Đukanović.

On smatra da je taj zakon bio potreban Crnoj Gori da bi na civlizovan naćin uredio jednu pitanje koje su druge odavno uredili.

Dogovor o imenu Makedonije dobra vijest za region i Evropu

Dogovor Atine i Skoplja oko imena Makedonije dobra je vijest za region i Evropu, ocijenio je crnogorski predsjednik.

On je čestitao predstavnicima Makedonije i Grčke postizanje dogovora.

"Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ostala su tri otvorena pitanja u našem regionu, a jedno od njih je i pitanje Makedonije, odnosno blokada te države na putu evropske i evrotalantske integracije", naveo je Đukanović.

On je kazao da to sve zavisilo od sporazuma koji je, prema njegovim riječima, postignut sa velikim zakašnjenjem.

"Svi treba da budemo radosni jer smo trećinu problema skinuli sa dnevnog reda, jednu od krucijalnih tačaka od kojih zavisi stabilnost i samim tim evropska perspektiva regiona", rekao je Đukanović novinarima nakon svečane akademije povodom proslave jubileja 55 godina postojanja Plantaža.

Rješavanjem te trećine problema, kako je kazao, bliži smo evropskoj perspektivi regiona.

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније