Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

06. 06. 2018. 20:12 >> 20:09
7

KATNIĆ PRED ODBOROM

"Vjerujem u dokaze, očekujem presude"

I na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu bilo je riječi o suđenju za pokušaj terorizma. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je upitan da ocijeni kako je zadovoljan iznošenjem dokaza u postupku od strane specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, a on je rekao da o tome razgovaraju u tužilaštvu, ali na sjednici odbora se suzdržao od odgovora. Katnić je pred članovima odbora rekao da vjeruje u dokaze tužilaštva u svim predmetima toliko da očekuje da će oni dovesti do osuđujućih presuda.

Nije baš odmah bio raspoložen da odgovori, ali drugi put upitan to je vrhovni državni tužilac i uradio. Istina na pitanje se samo osvrnuo.

"Da li ste zadovoljni kvalitetom iznošenja dokaza pred sudom od strane Specijalnog državnog tužilaštva?", upitao je član odbora Andrija Nikolić.

Vrhovni državni tužilac je rekao da oni i o tome u tužilaštvu razgovaraju i kratko dodao.

"To cijenimo i raspravljamo, ali sad bih se uzdržao", rekao je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Glavni specijalni tužilac nije sam sebe ni ocjenjivao, ali je cijenio dokaze.

"Ne samo u ovom predmetu no u bilo kom ovo tužilaštvo pribavlja toliko dokaza da je uvjereno i to superiorno da će ti dokazi dovesti do osuđujućih presuda", kazao je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. 

Onda je ocijenio ono sto je loše cijenjeno u predhodnom periodu - odnos između policije i tužilaštva.

"Tužilaštvo i policija dobro sarađuju. Istražni timovi daju dobre rezultate. Sada rade na predmetima ili smo već pribavili dokaze za otkrivanje puno krivičnih djela o čemu ćete biti informisani uskoro", dodao je Katnić.

Na sjednici odbora uglavnom se suzdržavao od ocjena. Od jedne nije uspio.

"Nema niko nikom pravo oduzeti život. Državni odgovor mora biti hitan, efikasan i veoma radikalan. To podrazumijeva i povecanje kazni zatvora", ocijenio je Katnić.

Ipak, u zgradi skupštine su bili drugim povodom - da predstave Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva u prošloj godini.

"Nastavljen je trend iz predhodnog perioda u pogledu poštovanja zakonskih rokova zauzimanja predmeta u rad donošenja odluka po krivičnoj prijavi okončanje istrage u zakonskom roku i visok stepen potvrđenih optužnica i prihvaćenih optužnih predloga", dodao je Stanković.

Izvještaj traži i izmjene zakona koje će dati veće mogućnosti tužilačkoj organizaciji. Taj zahtjev traži zaključke odbora, a oni će u plenum na odlučivanje.

Tatjana Debeljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније