Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 06. 2018. 20:17   >>  23:07 1

MARKOVIĆ PORUČIO

NATO prilika za dinamičan razvoj

Premijer Duško Marković poručio je kako nova, evroatlantska epoha znači trajnu garanciju suvereniteta i nepovredivosti crnogorskih granica.

Crna Gora je danas, upravo zahvaljujući tome – stabilna, sigurna i bezbjedna država, ocijenio je Marković na svečanom prijemu povodom prve godišnjice članstva naše države u NATO-u.

"U godini članstva naša ekonomija je zabilježila impresivan napredak sa stopom rasta koja je među najvećim u Evropi. To je doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta i povećanju životnog standarda naših građana. Rezultati ukazuju da je Crna Gora članstvom u NATO dobila priliku da obezbijedi dinamičan razvoj, i dostigne kvalitet života kakav danas imaju najrazvijenije zemlje u evropskom i evroatlantskom prostoru", rekao je Marković.

On je podsjetio da je, upravo na Cetinju, gdje su naša državnost, identitet i kultura vjekovima stvarane i čuvane, crnogorski Parlament 28. aprila prošle godine ratifikovao Vašingtonski ugovor.

"Nakon što su za nešto više od godinu dana zemlje članice ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore, u Vašingtonu je upriličena ceremonija predaje ratifikacionih instrumenata. Taj trenutak označio je ulazak naše države u zajednicu najrazvijenijih zemalja današnjice, i početak novog doba za Crnu Goru. Nova, evroatlantska epoha znači trajnu garanciju suvereniteta i nepovredivosti naših granica, a Crna Gora je danas, upravo zahvaljujući tome stabilna, sigurna i bezbjedna država“, rekao je Marković.

Crna Gora, navodi premijer, sa 28 zemalja članica dijeli brigu o svojoj i globalnoj bezbjednosti, i čuvanju i jačanju zajedničkih demokratskih vrijednosti. Podsjetio je da, od danas, crnogorsko nebo štite saveznice Italija i Grčka.

"Pravi je trenutak da sa ove distance procijenimo da li su osnovana bila predviđanja i sumnje oponenata crnogorskog pristupanja Alijansi. Da li je Crna Gora izgubila svoj suverenitet i identitet? Da li su u našim gradovima uspostavljene NATO baze? Da li je trošak članstva u Alijansi ugrozio održivost državnog budžeta i primanja naših građana? Naravno da nije. Jer su baš u minulih godinu dana, crnogorski građani snažnije nego ikada potvrdili evropsku i evroatlantsku orijentaciju države. Koristim i ovu priliku da pozovem sve građane, dakle i one koji nijesu podržali članstvo Crne Gore u NATO, da objektivno sagledaju sve ove aspekte, i da dalje zajednički doprinosimo unutrašnjoj koheziji i ukupnom društvenom napretku", poručio je Marković

Predsjednik Vlade je, povodom prve godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u, na Cetinju priredio svečani prijem za predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, diplomatskog kora i visoke zvanice iz javnog života Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније