Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. (TVCG/Mina)

05. 06. 2018. 13:41 >> 21:06
3

TUSK ĐUKANOVIĆU

Crna Gora prva na putu ka EU

Posjeta predsjednika Mila Đukanovića Briselu, prva nakon inauguracije, pokazuje čvrstu opredijeljenost Crne Gore evropskom putu, kazao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk tokom susreta sa Đukanovićem.

Tusk je poručio i da su potrebne konkretne akcije.

„Potrebna je snažna volja da se ostvari esencijalan napredak na polju vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i slobode govora, kao i učiniti napor za zatvaranje odeđenih pregovaračkih poglavlja. Posjeta Đukanovića Briselu, koja je prva, nakon stupanja na dužnost je potvrda da Crna Gora ostaje glavni trkač na putu ka EU“, poručio je Tusk, prenosi TVCG.

Đukanović je kazao da je Tuska informisao o nedavno odžanim predsjedničkim izborima i lokalnim izborima.

„Kazao sam da je moj doživljaj rezultata tih izbora ponovljena čvrsta opredijeljenost Crne Gore da nastavi dalje putem EU integracije“, poručio je Đukanović i dodao da će Crna Gora, posvećeno nastaviti sa realizacijom EU agende.

Predsjednik Đukanović je kazao da će stabilnost regiona biti zagarantovana, ako se sačuva dobar tempo EU integracija.

"Potencirao sam da je to pitanje važno za Balkan, ali prema našem viđenja to pitanje najvažnije za Evropu samu. Ako Evropa želi da sačuva konkurentnost i globalnu relevantnost, po našem viđenju ona mora nastaviti proces ujedinjenja", poručio je Đukanović.

On je naveo i da se svaki zastoj u odnosima na Blakanu koristi kao mogućnost da neko sa treće strane implemenitira svoje interese.

Zbog toga je, kako je naveo, u razgovoru sa Tuskom posebnu pažnju posvetio tom pitanju, sa molbom da on iz svoje pozicije dodatno osnaži izvjesnost evropske perspektive regiona Zapadnog Balkana.

Đukanović je rekao da je posebno potencirao da je to pitanje važno za Balkan, ali i za samu Evropu koja, ukoliko ona želi da sačuva konkurentnost i globalnu relevantnost, mora nastaviti proces ujedinjenja.

On je dodao da razumije i potrebu konsolidacije Evrope, „i potrebu da kroz taj proces riješi posljedice kriza kroz koje je prolazila i otkloni uzroke njihovog eventualnog ponavljanja“.

„Ukazao sam Tusku da, iz iskustva u našem regionu, znamo da taj teren nije prepušten samo Uniji i zemljama Zapadnog Balkana. Svaki zastoj u našim odnosima se koristi kao mogućnost da neke od trećih strana inplementiraju svoje politike i strateške interese koje nijesu u korist niti balkanskih društava, niti daljeg ujedinjenja i učvršćivanja evropske stabilnosti“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, sa Tuskom je razgovarao i o stanju u Crnoj Gori, i informisao ga o nedavno održanim predsjedničkim i lokalnim izborima.

„Kazao sam da je moj doživljaj rezultata tih izbora ponovljena čvrsta opredijeljenost Crne Gore da nastavi dalje putem evropske integracije, prije svega putem daljeg usvajanja evropskog sistema vrijednosti, što treba da nas dovede do našeg cilja, a to je evropski kvalitet života u našoj zemlji i regionu“, kazao je Đukanović.

On je poručio da će Crna Gora, kakav god bude tempo daljeg procesa ujedinjenja Evrope, posvećeno nastaviti sa realizacijom te agende.

„Jer, kao odgovorna državna vlast tako vidimo svoj prioritetni zadatak“, istakao je Đukanović.

On je rekao da je sa Tuskom razgovarao i o najvažnijim prioritetima državne politike Crne Gore u narednom periodu.

„Saopštio sam moje viđenje da je jedna od očekivanih posledica povoljnog ishoda predsjedničkih i lokalnih izbora ulazak Crne Gore u novu fazu demokratskog i društvenog razvoja, koju će karakterisati veća stabilnost i početni napori na ujedinjenju svih potencijala društva, a samim tim i fokusiranost na realne prioritete društvenog i državnog razvoja“, kazao je Đukanović.

To su, kako je naveo, razvoj ekonomije, nastavak institucionalnog razvoja, unaprjeđenje vladavine prava, efikasna borba protiv kriminala, dodatno stvaranje uslova za slobodu javnog mišljenja i medija.

„Ubijeđen sam da ćemo u EU i Evropskom savjetu, kao i do sada, imati snažnu podršku i partnere koji će svojim djelovanjem pomoći i Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu da u bliskoj perspektivi jasno sačuvaju i dosegnu svoje ambiciozne evropske ciljeve", dodao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik se u Briselu sastao i sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, kao i predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније