Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R.

01. 06. 2018. 16:45   >>  16:34

NURKOVIĆ - DŽIVEI

Projekti unapređuju saradnju dvije države

Konkretni projekti koje realizuju kineske firme igraju značajnu ulogu u unapređivanju odnosa Kine i Crne Gore, saopštio je kineski ambasador u Podgorici, Cui Dživei i dodao da će ubuduće biti još više saradnje, posebno u sektoru saobraćaja.

Dživei je u ime kineske Vlade zahvalio ministru saobraćaja i pomorstva, Osmanu Nurkoviću, na posvećenosti koju je uložio u projekat autoputa Bar-Boljare i dodao da je na tom projektu postignut vidljiv napredak.

“Zajedno sa premijerom Duškom Markovićem i Nurkovićem, sam dva puta obišao radove na prioritetnoj dionici Smokovac – Mateševo i oba puta se uvjerio da radovi teku predviđenom dinamikom”, rekao je Dživei kojeg je Nurković primio u oproštajnu posjetu.

Sagovornici su saglasili da dvije zemlje veže jako prijateljstvo i konkretna saradnja.

“Kada je u pitanju rekonstrukcija pruge Podgorica - Bar, očekujemo pozitivan stav sa crnogorske strane za kineske kompanije koje su već pokazale interesovanje da ulažu u taj projekat”, navodi se u saopštenju.

Nurković je kazao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa kineskim kompanijama, te da Kina i Crna Gora imaju konkretnu saradnju upravo u oblasti saobraćaja što doprinosi boljim odnosima dvije zemlje.

On je rekao je da je od prvog dana kao ministar najviše posvećen upravo izgradnji autoputa.

“Na početku je bilo kašnjenja, posebno u dijelu izdavanja građevinskih dozvola, što je uzrokovalo i kašnjenje radova. Podrška kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) stigla je iz centrale, u vidu većeg broja radnika kako bi se oni dodatno ubrzali i završili u predviđenom roku”, kazao je Nurković.

Prema njegovim riječima, dva ključna faktora u dosadašnjim radovima na projektu su kvalitet i vrijeme.

“Smatram da smo kvalitet postigli, u šta nemam sumnje, a zajedničkim aktivnostima treba da postignemo da radovi budu završeni u roku”, rekao je Nurković.

On je naveo da je izgradnja prioritetne dionice Smokovac - Mateševo test za nastavak saradnje i mjerilo za izgradnju druge i treće dionice autoputa do granice sa Srbijom.

“Ima interesovanja iz Amerike i Evrope za druge dvije dionice. Smatramo da je CRBC u prednosti u odnosu na druge zbog prisustva na crnogorskom tržištu u izgradnji prve dionice. Formirali smo tim za pregovore za druge dvije dionice autoputa i očekujemo da razgovori uskoro počnu”, dodao je Nurković.

On je naveo da postoji mogućnost realizacije projekata javno-privatnim partnerstvom, i u drugim oblastima saobraćaja, posebno u pomorstvu.

Nurković je zaključio da će prva prilika za razgovor oko drugih projekata uskoro biti prilikom njegove posjete Kini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније