Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

30. 05. 2018. 15:44 >> 15:33

DARMANOVIĆ - VOGENIN

Sofijska deklaracija podstrek za reforme

Usvajanje Deklaracije na Samitu u Sofiji, u kojoj je ponovljena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, dodatan je podstrek za sprovođenje unutrašnjih reformi i brže ispunjavanje standarda za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je danas razgovarao sa delegacijom Odbora za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova Narodnog sobranja Bugarske, koju je predvodio predsjednik odbora Kristian Vigenin.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je zahvalio za kontinuiranu podršku Bugarske Crnoj Gori tokom integracionih procesa i naglasio važnost nedavno održanog Samita u Sofiji za države Zapadnog Balkana i njihovog članstva u EU.

"Kazao je da usvajanje Deklaracije, u kojoj je ponovljena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Regiona, kao i raspored budućih predsjedavanja Savjetom EU u čijem fokusu će biti proširenje Unije na Zapadni Balkan, predstavljaju dodatan podstrek za sprovođenje unutrašnjih reformi i brže ispunjavanje standarda za članstvo", kaže se u saopštenju.

Vigenin je, kako se navodi, pohvalio rezultate koje Crna Gora ostvaruje tokom pregovaračkog procesa sa EU, i ponovio da je ona predvodnik evropske integracije u Regionu.

"Naglasio je će Odbor za evropske poslove i kontrolu evropskih fondova parlamenta Bugarske nastaviti da pruža ekspertsku pomoć nadležnom radnom tijelu Skupštine Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Govoreći o integraciji Zapadnog Balkana u EU, Vigenin je naglasio značaj boljeg infrastrukturnog povezivanja, kako država regiona međusobno, tako i sa EU.

Sagovornici su ocijenili da su politički odnosi dvije države odlični, i da postoji prostor za intenziviranje saradnje u brojnim oblastima, s akcentom na ekonomsku saradnju.

"Razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim političkim temama i ukazano na ulogu i značaj Parlamenta u procesu dalje demokratizacije društva", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније