Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

23. 05. 2018. 16:38   >>  16:34

ĐUKANOVIĆ - ŠEKERINSKA

Integracija imperativ za napredak regiona

Integracija Zapadnog Balkana imperativ je za dalji napredak i razvoj regiona, ali i za jačanje stabilnosti i konkurentnosti Evropske unije (EU), ocijenili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i ministarka odbrane Makedonije Radmila Šekerinska.

Đukanović je danas primio Šekerinsku koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Služba za informisanje Predsjednika, u razgovoru je ocijenjeno da Crna Gora i Makedonija imaju tradicionalno dobre, prijateljske odnose zasnovane na uzajamnom povjerenju i zajedničkim strateškim ciljevima.

"Sagovornici su se saglasili da je integracija regiona imperativ za njegov dalji napredak i razvoj, ali i za jačanje stabilnosti i konkurentnosti EU", navodi se u saopštenju.

Đukanović je kazao da očekuje da će saradnja dvije države biti dodatno unaprijeđena i razmjenom iskustava u procesu evropske i evroatlantske integracije Crne Gore i Makedonije.

„Saradnja u regionu pretpostavka je za evropeizaciju i izgradnju partnerskog odnosa sa EU, za njegovu stabilnost i evropsku budućnost, kao i za bolji kvalitet života za građane svih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Đukanović.

Šekerinska je istakla da Crna Gora za Makedoniju predstavlja inspiraciju zbog načina na koji je zavrijedila punopravno članstvo u NATO i dinamike ka učlanjenju u EU, posebno imajući u vidu regionalni i globalni kontekst.

Crna Gora i Makedonija prirodni regionalni partneri

Crna Gora i Makedonija su prirodni regionalni partneri, sa dobrim političkim odnosima i brojnim mogućnostima za jačanje ekonomske saradnje, zaključeno je tokom razgovora predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa ministarkom odbrane Makedonije.

"Brajović je naglasio da će Crna Gora kao NATO članica i prva sljedeća koja će ući u EU, podijeliti svoja integraciona iskustva sa Makedonijom i drugim državama koje žele da idu istim putem", saopšteno je iz Skupštine.

Kako se navodi, na sastanku je bilo riječi o značaju kontinuiranog sprovođenja strateških politika za budućnost dviju država i uticaju jasnih političkih ciljeva na sprovođenje unutrašnjih reformi.

"Sagovornici su se osvrnuli i na poruke sa Samita o Zapadnom Balkanu u Sofiji i istakli važnost održavanja fokusa Evropske unije na Region. Postignuta je saglasnost da se poštovanjem principa regate šalje snažna poruka prevashodno malim državama da ulazak u Evropsku uniju u najvećoj mjeri zavisi od postignutih rezultata", navode iz parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније