Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V; I.P.

22. 05. 2018. 11:02 >> 17:05
4

MARKOVIĆ PORUČIO

CG stabilna, ali je Balkan opterećen

Crna Gora je nepovratno i stabilno na putu koji smo davno i bez dilema zacrtali, ali je Balkan nedovršen posao, odnosno opterećen problemima, saopštio je premijer Duško Marković.

 

On je, otvarajući 2BS forum u Budvi, kazao da je Balkan opterećen problemima te da stoga treba rješavanjem otvorenih pitanja u regionu, "ohrabrivanjem i podsticanjem dobrih trendova i sprovođenjem reformi iskoristiti činjenicu da je u poslednje vrijeme i u Briselu i u Vašingtonu obnovljen interes za ovaj dio svijeta".

„Prva diskusija na ovom forumu, rekao bih s punim pravom, posvećena je Zapadnom Balkanu i raskoraku između problema zaostalih iz prošlosti i izazova koje je donijelo moderno doba. Promijenjena geopolitička situacija u kojoj se Balkan još jednom našao na sudaru interesa, ilegalne migracije, terorizam, porast hibridnih prijetnji, ekonomska nestabilnost, samo su neka pitanja koja opterećuju region. Međutim, važno je prepoznati pozitivne trendove, ohrabriti ih i dodatno podstaći. Procesi priključenja EU i NATO-u su se istorijski pokazali, i nastavljaju da to budu – glavni pokretači demokratskih i reformskih procesa. Svjedoci smo da postoje pokušaji da se osujeti opredjeljenost regiona da bude dio evropske i evroatlantske porodice. Zato je važno raditi na očuvanju i punom ostvarenju ove vizije. Svaka alternativa ovim procesima nas vraća unazad i ugrožava demokratske i civilizacijske iskorake koje smo napravili“, rekao je Marković.

Govoreći o našoj zemlji predsjednik Vlade je rekao da je ovaj forum drugačiji od ranijih jer je Crna Gora između dva foruma postala članica NATO-a.

„Time ne samo što smo dobili najbolju garanciju očuvanja naše suverenosti već i stvorili preduslove za trajnu bezbjednost naših građana i napredak društva. Interesovanje ozbiljnih investitora koji žele da ulažu u Crnu Goru neprestano raste, kao i naša ekonomija. U prošloj godini imali smo impresivni rast ekonomije od 4,4% a pokazatelji u prvom kvartalu ove godine daju razloga za optimizam da idemo ka sličnim parametrima. Ove godine već imamo za 20% više turista u odnosu na isti period prošle godine, u kojoj smo premašili najbolje rezultate u turizmu u poslednjih 30 godina. Pored sveobuhvatnih reformi i mjera koje Vlada preduzima, to je svakako i rezultat predznaka stabilnosti koji sada imamo kao članica NATO-a", naveo je Marković.

Dodao je da naša zemlja kao članica NATO-a aktivno učestvuje u ispunjavanju prioriteta Alijanse kao i da aktivno zastupa i promoviše politiku otvorenih vrata što smatramo posebno značajnim jer je to u skladu sa našom tradicionalnom konstruktivnom ulogom u regionu.

„Na tome smo angažovani u okviru NATO-a, bilateralno, kao i kroz regionalne inicijative, poput Američko-jadranske povelja. Na raspolaganju smo našim susjedima, kao i svim drugim asprantima, sa kojim želimo da dijelimo iskustva i naučene lekcije“, naveo je Marković.

Premijer je, govoreći o situaciji u regionu Zapadnog Balkana izrazio očekivanje da će predstojeći samit NATO-a u Briselu donijeti nove pozitivne momente za region.

„S nestrpljenjem očekujemo povoljan razvoj dogovora Skoplja i Atine o razrješenju spora oko imena, koji bi otvorio put Makedonije ka članstvu. Nadamo se da će se uskoro naći modalitet za aktiviranje MAP-a za BiH, čime bi bila data nova energija evroatlantskim reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Podjednako podržavamo saradnju koju Srbija ostvaruje sa NATO-m kroz partnerske mehanizme, kao i interakciju NATO-a i Kosova. Raduje nas, stoga, u poslednje vrijeme vidno obnovljeni interes za region na svim važnim adresama, od Brisela do Vašingtona. U februaru smo imali dokument poput Strategije Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, a samo prije nekoliko dana okupili smo se u Sofiji, na samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, prvom nakon Soluna 2003.“, rekao je Marković zaključivši da je ovo dobar trenutak za dalje unapređenje saradnje država Regiona.

On je u tom kontekstu istakao da je prošle sedmice na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji potvrđena evropska perspektiva Regiona.

„Nadamo se da će u junu države članice EU dati zeleno svijetlo za otvaranje pregovora sa Albanijom i Makedonijom“, rekao je premijer.

„Neće biti prečica, dvoumljenja, zamora. Mi se nalazimo pred najzahtjevnijom i odlučujućom fazom u evropskim integracijama. I svi naši napori će biti ka tome usmjereni. Ne zato što to od nas neko traži nego zato što su to vrijednosti koje građani žele, i što neprestano potvrđuju čvrstom podrškom evropskom i evroatlantskom kursu zemlje. Neće biti ni kompromisa na putu, koji je mukotrpan i sa izazovima koje svaki dan vidimo i osjećamo, do konačnog ostvarenja društva kakvog želimo i trebamo. Gdje su vladavina prava, sloboda medija i bezbjednost novinara, rad civilnog sektora - stanje svijesti i zaštićena vrijednost. Gdje je takođe politički i društveni konsenzus odgovornost koju osjećaju svi akteri nezavisno od tekućih političkih prilika, utemeljen na zajedničkoj želji o evropskoj budućnosti Crne Gore", zaključio je premijer.

Palmer: Amerika nikada nije napustila Balkan

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Metju Palmer, rekao je da je uvijek zadovoljstvo biti u Crnoj Gori.

Čestitajući Milu Đukanoviću preuzimanje funkcije predsjednika države, Palmer je rekao da se godinu dana nakon prijema Crne Gore u Alijansu, mora razmišljati o daljim koracima i ciljevima, a to su evropske integracije i evroatlantske integracije zemalja regiona.

Crna Gora, smatra on, predvodi proces EU integracija, a zvanična Podgorica bi, smatra on, trebalo da sprovodi reforme kako bi se iskorijenio organizovani kriminal. Komentarišući napad na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić, Palmer je rekao da taj događaj podsjeća na važnost medija.

Palmer je rekao da bi Crna Gora trebalo da podstiče atmosferu u kojoj mediji mogu da vrše svoju ulogu, jer su slobodni mediji osnova za demokratiju. Stranke na, kako je naveo, vlasti bi trebalo da budu predvodnice tog procesa.

„Demokratski procesi trebalo bi da se dalje razvijaju van vlade, a NVO da budu aktivne, dok bi štampa trebalo da ispunjava svoje obaveza, da izvještavaju tačno i profesionalno, da prave razliku između mišljenja i vijesti“, kazao je Palmer.

Palmer je, govoreći o sporu oko imena između Grčke i Makedonije, rekao da će SAD učiniti sve da podrže postizanje sporazuma, kako bi zvanično Skoplje krenulo u dalje integracije ka NATO-u.

Istakao je da Amerika ne može da se vrati na Balkan, jer nikad nije ni napustila Balkan.

„Mi smo posvećeni dugoročnim partnerstvima, želimo Evropu koja je napredna i snažna, a Balkan je dio toga. Želimo da vrijednosti koje mi dijelimo budu integrisane u vaše institucije. Nastavićemo da pružamo podršku kako bi se unaprijedile reforme, vladavina prava, bezbjednost na granicimaa, kako bi se borili protiv kriminala i korzupcije“, kazao je Palmer.

Kentera: Balkan i dalje u interesu Zapada

Direktor Atlantskog saveza, Savo Kentera, podsjetio je da je Crna Gora prije godinu postala članica NATO, navodeći da će proći još dosta vremena dok ne počnemo živjeti u skladi s vrijednostima Alijanse. Kentera je kazao da postoji mjesta za optimizam.

„Svjedoci smo povratka SAD, Velike Britanije i ostalih zemalja na prostor Zapadnog Balknana, kako bi se pokazalo da ovaj prostor ostaje svera interesovanja zapadnih zemalja“, rekao je Kentera, uz poruku da Evropa mora preuzeti inciijativu za proces proširenja.

Crna Gora je, kako je rekao, ulaskom u NATO stvorila dobre preduslove za ulazak EU.

„Članstvo u EU neće doći samo po sebe. Pred nama je još dosta posla, prije svega na jačanju institucija sistema, borbe protiv organizovanig kriminala i korupcije i slobode medija“, rekao je Kentera.

On vjeruje da će Crna Gora imati snage i mudrosti da odabere pravi put, ocjenjujući pritom da nekim zemljama neće odgovarati da Crna Gora nastavi svoj put. Svjedoci smo, kako je rekao, i kampanje dezinformisanja.

Kentera je ocijenio i da je Zapadni Balkan najslabija tačka Evrope, zbog čega je prisustvo SAD i Velike Britanije od krucijalnog značaja, kako bi se imalo u vidu da se Zapadni Balkan neće prepustiti bilo kome.

Forum će ove godine okupiti više od 400 učesnika iz cijelog svijeta. Događaj organizuje Atlantski savez Crne Gore uz pokrotiteljstvo Vlade Crne Gore i u saradnji sa Ambasadom SAD i NATO.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније