Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

20. 05. 2018. 13:00   >>  13:12 8

STUPANJE NA DUŽNOST

Đukanoviću čestitali Zaev, Đinping, Rohani...

Predsjednici Kine, Bugarske, Irana, te premijeri Holandije i Makedonije, čestitali su Milu Đukanoviću preuzimanje funkcije predsjednika Crne Gore.

 

U čestitki kineskog šefa države, Si Đinpinga, crnogorskom kolegi Đukanoviću, navodi se da Kina i Crna Gora imaju duboko tradicionalnno prijateljstvo. Kineski predsjednik je istakao i ulogu  Đukanovića u izgradnji i razvoju tih odnosa.

"Ovih godina obje strane su održale intenzivne razmjene na visokom nivou i čvrstvo međusobno političko povjerenje, kao i saradnju u raznim oblastima, koja kontinuirano napreduje. Svi ovi plodovi postignuti su uz Vaše kontinuirano praćenje i veliku podršku, što vrlo cijenim", kazao je Đinping.

On je istakao ličnu posvećenost daljem razvoju kinesko-crnogorskih odnosa, posebno u okviru inicijative "Jedan pojas, jedan put"“, kao i promovisanje tih odnosa na većem nivou, na dobrobit oba naroda.

U čestitki bugarskog predsjednika, Rumena Radeva, navodi se da je nepobitna podrška koju je Đukanović dobio od građana Crne Gore garancija za uspjeh njegovo predstojećeg mandata i za sprovođenje strateških izbora zemlje.

Radev je iskazao uvjerenje da će predsjednik Đukanović tokom mandata činiti iste napore kao i u prilikom učlanjenja u NATO, da podrži aspiracije svih institucija i nevladinog sektora Crne Gore u cilju uspješne finalizacije pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Premijer Holandije Mark Rute saopštio je da je uvjeren da će se produbiti konstruktivni odnosi između dvije zemlje, u korist oba naroda.

"Nadam se da će, pod Vašim vođstvom, Crna Gora nastaviti da dostiže reforme neophodne u pravcu približavanja evropskim integracijama. Holandija će nastaviti da podržava Crnu Goru na tom putu", navodi se u čestitki holandskog premijera.

Predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev čestitao je Đukanoviću na pobjedi i izrazio nadu u skori susret, navodeći da zajednička istorija, dugogodišnje prijateljstvo i bliski odnosi između Makedonije i Crne Gore ostaju čvrst temelj za buduću saradnju u oblasti evropskih integracija, trgovine i odbrane.

"Ostajemo zahvalni za principijelnu podršku Crne Gore za članstvo Makedonije u NATO i iskreno se nadamo da ćemo vam se pridružiti, kao punopravna članica, u najskorije vrijeme", kazao je Zaev.

Predsjednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani izrazio je nadu da će se odnosi Irana i Crne Gore, zajedničkim zalaganjem i saradnjom zasnovanom na prijateljstvu dva naroda, sve više razvijati u skladu sa interesima dvije zemlje. 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније